Kultura     | 24.10.2018. 09:03 |

Naučnici iz Beča dokazali prisutnost mikroplastike u ljudskom tijelu

FENA Saopćenje

BEČ, 24. oktobra (FENA) - Naučnici s Medicinskog univerziteta u Beču predstavili su u okviru Gastroenterološkog kongresa u Beču rezultate svoje nove studije koji potvrđuju da mikroplastika završava u ljudskom organizmu tj. crijevima i izmetu.

Istraživanje je provedeno na pet žena i tri muškaraca u dobi između 33 i 65 godina života iz Finske, Holandije, Velike Britanije, Italije, Poljske, Rusije, Japana i Austrije. Oni su sedmicu dana vodili dnevnik prehrane, a po završetku istraživanja znanstvenicima su predali uzorke stolice. Svi ispitanici konzumirali su hranu zapakiranu u plastiku, ribu i morske plodove i kod svih je osam osoba zabilježena prisutnost plastike u stolici, u prosjeku 20 čestica mikroplastike na 10 grama stolice.

Plastika je sveprisutna, a porast proizvodnje plastike u svijetu kontinuirano raste od 70-ih godina 20. stoljeća. Dok je proizvodnja plastike 1950. godine iznosila 1,5 megatona godišnje, već se 2015. popela na nevjerojatnih 400 megatona.

Davno je utvrđeno da plastika iz mora i okeana putem morskih plodova i ribe dolazi u hranu, ali mikroplastika u prehrambeni lanac dolazi i drugim putem, jer ona je prisutna i prilikom berbe, proizvodnje i pakiranja prehrambenih proizvoda, saopćio je EurocommPR - Ured Grada Beča u Sarajevu.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

U Beču izgradnja najvećeg austrijskog obrazovnog kampusa

Beč uvodi pametne trafostanice za energetsku efikasnost

Beč - Virtualni asistent za lakšu integraciju migranata

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo