Kultura     | 23.10.2018. 13:40 |

Simpozij 'Muzika u društvu' ove godine predstavlja kompozitore današnjice

FENA Nermina Omerbegović

SARAJEVO, 23. oktobra (FENA) - Međunarodni simpozij "Muzika u društvu" ove će godine jedanesti put organizirati Muzikološko društvo Federacije BiH od 25. do 27. oktobra na Muzičkoj akademiji Sarajevo.

O simpoziju i njegovom značaju na najavnoj pres konferenciji govorili su predsjednica Muzikološkog društva Amila Ramović, profesor emeritus Ivan Čavlović i predsjednica Organizacionog odbora Simpozija Fatima Hadžić.

Na ovogodišnji simpozij dolazi 55 učesnika iz devet zemalja, a bit će predstavljena istraživanja iz oblasti muzikologije, etnomuzikologije, muzičke teorije i pedagogije.

Fatima Hadžić navela je da će centralne teme simpozija biti - Nova historiografska istraživanja, Etnomuzikološki arhivi - izazovi novog doba te Problemi i perspektive muzičke teorije i pedagogije.

Profesor Čavlović smatra da je simpozij "Muzika u društvu" danas nakon 22 godine postojanja Muzikološkog društva te 11 godina trajanja simpozija, evropski događaj sa uglednim učesnicima.

- Simpozij dok traje predstavlja centar muzičke nauke u BiH - istakao je Čavlović, dodavši da su ovakvi i slični simpoziji rijetki u regionu.

Amila Ramović je, između ostalog, najavila da će ove godine pažnja biti na kompozitorima 21. stoljeća, te se time neće zalaziti u daleku istoriju nego će biti predstavljeni kompozitori današnjice.

Tako će na koncertu "Inter nos" biti predstavljeni kompozitori Belma Bešlić-Gali, Ivan Čavlović, Dario Vučić, Asim Horozić, Živko Ključe, Hanan Hadžajlić, Igor Karača, Ališer Sijarić iDino Rešidbegović.

Simpozij "Muzika u Društvu" održava se u saradnji sa Muzičkom akademijom Sarajevo.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Simpozij 'Muzika u društvu' prilika za susrete naučnika iz oblasti muzike

Međunarodni simpozij 'Muzika u društvu' od 7. do 10. decembra

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom