Ekonomija     | 23.10.2018. 12:49 |

Delegacija PSBiH na zasjedanju PSF za regiju Evropa, glavna tema održivi turizam

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 23. oktobra (FENA) - Članice Delegacije Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) u Parlamentarnoj skupštini Frankofonije (PSF) Mensura Beganović i Milica Marković  sudjeluju na 31. zasjedanju PSF-a za regiju Europa, koje se održava u Andori.

Glavna tema zasjedanja je održivi turizam koji je, kako je rečeno tokom uvodnih obraćanja, veoma značajan za Andoru jer najveće prihode ima upravo od turizma, a posebno zimskog. S tim u vezi, Andora je postala elitno odredište za zimski turizam, sa razvijenim strategijama održivog turizma koje obuhvataju ekonomske, socijalne i ekološke aspekte.

U okviru sesije o održivom turizmu u državama frankofonskog prostora, sudionici su razmijenili mišljenja o ovom pitanju s aspekta ekonomskog, ekološkog i sociokulturnog razvoja.

Predstavljeni su i neki od projekata koje je proveo glavni grad Andore, Andora la Vella, u vezi s uštedom energije i zaštitom okoliša. Razgovarano je i o energetskim potencijalima Andore i načinima na koje ova kneževina osigurava energetsku stabilnost, posebno u vrijeme zimske turističke sezone.

Članovi delegacije u PSF-a obišli su i gradski ured koji se bavi projektiranjem urbanog razvoja prilagođenog ekološkim standardima, vidjeli makete razvoja i upoznali se s načinima izrade strategija i politika urbanog razvoja. 

U nastavku 31. zasjedanja PSF-a sudionici će razgovarati i o obrazovanju i obuci kao adutima trajnog razvoja i održivog turizma, kao i o izazovima i tendencijama u turizmu u evropskom frankofonskom prostoru - saopćeno je iz Sektora za odnose s javnošću PSBiH.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

PSBiH - Poslanici nisu usvojili zaključke Kluba SNSD-a

PSBIH - Poslanici o predloženim zaključcima Kluba SNSD-a

Predstavnički dom PSBiH - Poslanici raspravljaju o političkoj situaciji u institucijama BiH

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana