Magazin     | 21.10.2018. 11:48 |

U Kaknju održana radionica Hortiterapija za najmlađe

FENA Saopćenje

KAKANJ, 21.oktobra (FENA) - U Javnoj ustanovi za predškolski odgoj i obrazovanje "Mladost" u Kaknju održana je radionica "Hortiterapija za najmlađe".

Hortiterapija je ciljano korištenje biljaka u programu liječenja i rekreacije, i predstavlja i značajan je segment interakcije ljudi sa prirodom.

Pozitivni učinci hortiterapije na mentalno zdravlje djece, poboljšanje senzomotoričkih vještina, kognitivnih i psihosocijalnih vještina, učenja zajedništvu, timskom radu već su odavno poznati i primjenjuju se u svijetu, pa i u regiji.

Projektom se utiče i na socijalnu inkluziju djece sa poteškoćama u razvoju, poboljšanju uslova u kojima borave djeca vrtića Mladost, poboljšanje ekoloških parametara na području općine evidentirane kao jedne od najzagađenijih u BiH.

- Ovakav pristup  predstavlja orginalan i  invovativan način njihove interakcije sa prirodom, a sam projekat je pionirski korak u primjeni hortiterapije u našoj zemlji- kazala je voditeljica projekta Selma Haračić Berbić, doktorantica iz oblasti hortikulture.

Projektom je planirano i održavanje šest edukativnih radionica, a uskoro započinju radovi na revitalizaciji zelene površine u krugu vrtića te izradi specijalnog mobilijara za hortiterapiju koji ostaju trajno na korištenje ovom vrtiću.

U našoj državi ne postoji niti jedan oblik primjene hortiterapije gdje kroz zajednički angažman sarađuju institucije, roditelji i djeca, ali i šira zajednica.

Projekt, „Hortiterapija za najmlađe“ kojega provodi udruženje Pozitivne vrijednosti iz Sarajeva, realizuje se uz podršku Regionalnog programa lokalne demokratije na Zapadnom Balkanu – ReLOaD, koji finansira EU, a implementira UNDP, saopćeno je iz Udruženja Pozitivne vrijednosti. 

(FENA) F. F.

Vezane vijesti

'Hortiterapija za najmlađe' u vrtiću u Kaknju

Kakanj dobio specijalni mobilijar za hortiterapiju

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'