Bosna i Hercegovina     | 18.10.2018. 15:36 |

Skup na FPN - U procesu evropskih integracija važna uloga civilnog društva

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 18. oktobra (FENA) - Inicijativa za monitoring evropskih integracija Bosne i Hercegovine u suradnji sa Fakultetom političkih nauka Univerziteta u Sarajevu okupila j studente i predstavnike organizacija civilnog društva, a cilj je bio potaknuti razmišljanja i diskusiju o stanju i problemima s kojima se suočava civilno društvo u BiH,  kako civilno društvo funkcionira u državama EU te koje to standarde vlasti u BiH moraju dostići u civilnom društvu tokom procesa evropskih integracija.

Savjetnik za kulturu u Ambasadi Francuske Emmanuel Mouriez smatra da bi institucije u BiH, prije svega, trebalo da prepoznaju značaj organizacija civilnog društva u BiH, na isti način kako se to radi u državama Evropske unije.

Ističe da su organizacije civilnog društva i njihov doprinos izuzetno značajne za mnoge teme poput okoliša, klimatskih promjena ili npr. socijalne zaštite.

- U Francuskoj smo uspostavili i vijeće čija je zadaća za omogući komunikaciju između vlade i organizacija civilnog društva da bi, na taj način, multiplicirali njihov efekt - kazao je Mouriez novinarima.    

I direktorica za promociju civilnog  društva (CPCD) Aida Daguda ističe da je, u procesu evropskih integracija, važna uloga organizacija civilnog društva koju moraju odigrati odgovorno.

- Civilno društvo je samo dio ukupnog društva u Bosni i Hercegovini, te nam, iako je postignut napredak u posljednjih dvadesetak godina, nedostaje još dosta znanja, zajedništva i hrabrosti - naglasila je.

Navodi da u BiH ima mnogo nevladinih organizacija, ali u konačnici 'imamo možda oko 15.000 aktivnih udruženja i fondacija u BiH.' 

Za skup, upriličen na Fakultetu političkih nauka, kaže da je korisno čuti iskustva jer je 'uvijek dobro uspoređivati se sa razvijenim društvima koja imaju tradiciju i jako sudjelovanja civilnog društva'.   

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Borrell: EU mora poslati proturaketne sisteme Ukrajini

Čelnici EU saslušavaju preporuke o unaprijeđenju konkurentnosti bloka

EU izmijenila pregovarački okvir sa Srbijom, obuhvaćene obveze iz Ohridskog sporazuma

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'