Bosna i Hercegovina     | 18.10.2018. 14:23 |

U institucijama Brčkog kontakt-osobe u borbi protiv korupcije

FENA Saopćenje

BRČKO, 18. listopada (FENA) - Misija OESS-a u BiH, u suradnji s Povjerenstvom za prevenciju korupcije i koordinaciju aktivnosti na suzbijanju korupcije Vlade Brčko distrikta BiH, u četvrtak je u Brčkom održala obuku o borbi protiv korupcije za kontakt-osobe u institucijama Distrikta.

Predsjednik Povjerenstva za prevenciju korupcije i koordinaciju aktivnosti na suzbijanju korupcije i glavni koordinator Vlade Brčko distrikta BiH Sead Šadić naglasio je važnost obuke i kazao kako će ona educirati osobe da na pravi način pruže odgovor korupciji, priopćila je Vlada Brčko distrikta.

"Realizacija dva antikorupcijska zakona za našu lokalnu zajednicu jako je bitna. Također, predvidjeli smo akcijskim planom nekih sedamdesetak aktivnosti koje treba realizirati. Sada nam je fokus da kontakt-točke koje su imenovane od svih institucija, javnih poduzeća, fondova i ustanova, realiziraju svoje provedbene akte unutar svojih institucija, a ova edukacija ima za cilj da im se pokaže ili ukaže na koji način oni to mogu raditi", kazao je Šadić.

Napomenuo je kako je cilj Povjerenstva da se do konca ove godine, odnosno za sljedeću godinu, u proračunu Brčko distrikta BiH osiguraju neophodna sredstva kako bi se nakon formiranja ureda za prevenciju i borbu protiv korupcije mogao primjenjivati i zakon o zaštiti osoba koje prijavljuju korupciju.

"Vjerujemo da smo na dobrom putu i da ćemo to uspješno realizirati u sljedećem razdoblju", ustvrdio je Šadić.

Pravna savjetnica Povjerenstva OESS-a u BiH Gordana Živković ocijenila je jako važnim usvajanje seta antikorupcijskih zakona, kao i strategije za borbu protiv korupcije te naglasila potrebu rada na ohrabrivanju institucija da krenu u implementaciju zakona.

"Sada smo tu da zajedničkim snagama krenemo u implementaciju, a upravo današnja obuka je jedna od takvih prilika, jer je iznimno važno ulagati u znanje ljudi koji će se baviti ovim pitanjima. Zato smo ovdje danas okupili kontakt-osobe iz institucija Brčkog, da ih upoznamo s osnovnim stvarima što je to što se od njih očekuje kako bismo ubrzali sam proces prevencije korupcije", zaključila je Živković.

(FENA) R. G.

Vezane vijesti

Milić i Nišić razgovarali sa učesnicima Sajma zapošljavanja u Brčkom

OESS: Okončati nekažnjivost nasilja nad novinarima u Srbiji

U Brčkom održano savjetovanje voćara majevičke regije

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo