Bosna i Hercegovina     | 16.10.2018. 14:45 |

Općina Centar - Nastavljena podrška redovnom školovanju romske djece

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 16. oktobra (FENA) - Načelnik Općine Centar Nedžad Ajnadžić, njegovi saradnici i direktor Osnovne škole "Hasan Kikić" Almir Pleh uručili su danas u Sarajevu prigodne novčane donacije u iznosu od po 100 KM za 93 učenika Roma koji redovno pohađaju nastavu u školama s područja Centra.

Riječ je o višegodišnjem projektu kojeg Općina Centar realizira s ciljem podsticanja redovnog školovanja romske populacije. Sredstva su namijenjena kao pomoć za nabavku knjiga i školskog pribora koji su potrebni za redovno pohađanje nastave i uspješno savladavanje školskog gradiva. Općina Centar je iz budžeta za 2018. godinu obezbijedila 9.300 KM za ovu namjenu.

- U školskoj 2018/2019. godini u devet osnovnih škola na području općine Centar nastavu redovno pohađaju 93 učenika Roma, što je više u odnosu na prethodnu školsku godinu kada ih je bilo 83. Skoro polovina ove romske djece je u Osnovnoj školi "Hasan Kikić" na Gorici - saopćeno je iz Općine Centar.

Načelnik Ajnadžić je kazao da će podrška ovakvim projektima biti nastavljena i u budućnosti.

- Nastavit ćemo ulagati u vaše obrazovanje i vaspitanje, jer želimo da budete interoperabilni, multidisciplinarni i da budete poliglote. Ovo je dobar projekt i sigurno je da ćemo nastaviti podržavati politiku koja ide u prilog tome da naše drage komšije Romi i njihova djeca budu čvrsto integrirani u društvenu zajednicu, a ovo je jedan od načina kako to treba činiti. Želim vam uspješnu školsku godinu jer kvalitetno obrazovanje je jedini način za poboljšanje uslova života - naglasio je Ajnadžić.

Ove školske godine novčane donacije Općine dobili su učenici Romi iz devet osnovnih škola: „Hasan Kikić“ (40 učenika), „Alija Nametak“ (14 učenika), „Silvije Strahimir Kranjčević“ (12 učenika), „Mehmed-beg Kapetanović Ljubušak“ (9 učenika), „Musa Ćazim Ćatić“ (osam učenika), „Isak Samokovlija“ (šest učenika), „Hasan Kaimija“ (dva) te jedan učenik iz Katoličkog školskog centra – navodi se u saopćenju.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Brčko: Na Prutačama otvorena učionica za pripremnu nastavu

Podrška Općine Centar za romsku djecu koja se redovno školuju

OSCE pozdravio usvajanje nastavnog plana i programa za predmet Romski jezik u TK

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta