Bosna i Hercegovina     | 16.10.2018. 14:38 |

Izvode se geoistraživački radovi na lokalitetu klizišta 'Svrake IV'

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 16. oktobra (FENA) - U toku su geoistraživački radovi na lokalitetu klizišta u naselju Svrake. Izvode se u cilju izrade Glavnog projekta sanacije klizišta radnog naziva "Svrake IV - Prihvat voda ispod šume", saopćeno je iz Općine Vogošća.

Kazao je to pomoćnik načelnika za civilnu zaštitu Općine Vogošća Nermin Hajro. Početkom aprila ove godine u naselju Svrake došlo je do pokretanja ranije evidentiranog klizišta radnog naziva "Svrake IV" usljed čega je došlo do oštećenja par stambenih objekata.

Nadležne službe su utvrdile da je ponovo aktivirano klizište registrirano još 2014. godine, ali je do ove godine bilo u mirovanju. Zbog zakonskih procedura tek su se stvorile mogućnosti za izvođenje istražnih radova kako bi se utvrdio način na koji će se sanirati ova lokacija. Za ove namjene bilo je neophodno pribaviti saglasnost od Ministarstva privrede Kantona Sarajevo za izvođenje geotehničkih istražnih radova kako bi se krenulo sa izradom projekta sanacije, podsjećaju iz Općine Vogošća.

Općina Vogošća je putem Zavoda za izgradnju KS 2017. provela procedure i sklopila ugovor sa firmom "Geo konzalting" za izvođenje istražnih radova, izradu geotehničkog elaborata i glavnog projekta sanacije i projekat monitoringa klizišta "Svrake IV".

Odmah nakon pokretanja klizišta intezivirane su aktivnosti na obezbjeđenju preduslova za njegovu sanaciju - prikupljanje dokumentacije za dobijanje odobrenja izvođenja geoistražnih radova od nadležnog ministarstva.

Međutim, kako se navodi u saopćenju, procedura je spora pa je na insistiranje Općine Vogošća i Zavoda za izgradnju KS, Vlada KS prošlog mjeseca donijela Odluku o postojanju javnog interesa za vršenje geoloških istraživanja i odobravanju geoloških istraživanja na lokalitetu "Svrake IV" u općini Vogošća, zbog hitnosti izvođenja radova koji će poslužiti za izradu glavnog projekta sanacije klizišta, a sve u cilju zaštite ljudi i materijalnih dobara,

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Općina Vogošća - Potpisivanje ugovora u vezi s Društvenim centrom Blagovac u 13 sati

Općina Vogošća podržala projekt "Stazom sjećanja"

Broj poginulih pod klizištem u Kini porastao na 11 osoba

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'