Bosna i Hercegovina     | 15.10.2018. 16:18 |

Uručene GPS narukvice za djecu s poteškoćama u razvoju (VIDEO)

FENA Hana Imamović

SARAJEVO, 15. oktobra (FENA) - Roditeljima 35-oro djece s poteškoćama u razvoju i djece iz autističnog spektra s područja općine Centar Sarajevo danas su uručene GPS narukvice koje bi trebale preduprijediti opasnosti u slučaju da ta djeca odlutaju od kuće što se, priznaju mnogi roditelji, već dešavalo.

Ove narukvice jedan su od načina kako lokalna zajednica može pomoći i u situacijama kada ne postoji sistemsko rješenje, a kako se dokazalo na brojnim primjerima širom svijeta pronalazak djece koja odlutaju od sigurnog okruženja spasio im je život.

Roditeljima je ovo, tvrde, od krucijalne važnosti jer je dovoljan samo jedan klik na aplikaciji da u svakom trenutku znaju gdje im je dijete.

Predsjednica Udruženja "Colibri" Aida Hrnjić podsjetila je da se već dvije godine pokušava realizirati projekt nabavke narukvica koje su od izuzetnog značaja za porodice jer su već zabilježeni slučajevi nestanka djece sa smrtnim posljedicama.

U međuvremenu podnesena je i inicijativa prema Vladi Kantona Sarajevo da se narukvice prepoznaju kao ortopedsko pomagalo, a iako je to podržano, pojavile su se birokratske prepreke jer da bi se to uzelo u razmatranje proizvod mora biti registriran pri Agenciji za lijekove Bosne i Hercegovine.

Načelnik Općine Centra Nedžad Ajnadžić izrazio je zadovoljstvo što je ova lokalna zajednica bila u mogućnosti pomoći djeci u potrebi te je najavio da će, ukoliko se pojavi potreba, nabaviti i dodatne narukvice za djecu iz ove općine.

Pozvao je i ostale općine da na isti način, u skladu s mogućnostima, slijede ovaj primjer, a istaknuo je i da bi Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo trebalo aktivnije uključiti i riješiti pitanje uspostavljanja školske usluge koja bi se bavila nastavnim programima za ovu djecu.

Ajnadžić je danas posjetio Centar za pomoć porodicama s djecom i osobama s poteškoćama u razvoju koji trenutno broji više od 80 korisnika, a najavljeno je i da će Općina Centra nastaviti pružati podršku djeci u stanju potrebe.

Pogledajte http://www.fena.ba/video/2229/

Preuzmite https://drive.google.com/drive/folders/1orTzcsyFkIWmQ7cK9vdG-SNjsjGjoTnw?usp=sharing

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

KSB do kraja godine dobiva nove uređaje za magnetnu rezonancu

KSB do kraja godine dobiva nove uređaje za magnetnu rezonancu

Vlada KS - Nabavka novih minibusa za Hadžiće i sredstva za lokalnu poslovnu zonu

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo