Kultura     | 15.10.2018. 15:55 |

Tech Hosted by Lanaco - Uvode se značajne kazne za zloupotrebu ličnih podataka

FENA Dušica Stanojević

BANJA LUKA, 15. oktobra (FENA) – Osnovna tema multivendorske Tech Hosted by Lanaco konferencije, koja je počela danas u Banjoj Luci, jeste kako što efikasnije izvršiti digitalnu transformaciju te odgovoriti na izazove u IT sektoru, a što je moguće zajedničkim djelovanjem, širenjem informacija, znanja i iskustava – istakao je za Fenu menadžer Sektora za razvoj poslovanja u „Lanacu“ Banja Luka Dragan Ninić.

Ovaj skup je, kaže, most koji povezuje globalne IT lidere, poput kompanija Microsoft i Oracl, domaću poslovnu i akademsku zajednicu te javnost.

-Ovogodišnja tema je 'Connecting data', odnosno kako iz mora povezanih informacija različite interesne skupine mogu da ostvare svoj interes – istakao je Ninić.

Učesnici ove konferencije raspravljaju o aktuelnostima iz oblasti Big Data, IoT, GDPR, E-government, Security, te brojnim drugim novitetima koje donose svjetski IT lideri i tehnološki stručnjaci.

Ninić ističe da se manje države mnogo teže nose s napretkom u ovom sektoru, a u BiH bi od velike pomoći bila podrška u boljoj zakonskoj regulativi, kako bi „Lanacko“ i druge kompanije iz ove oblasti bili u mogućnosti da odgovore na globalne izazove.

-I naš obrazovni sistem mora da se adaptira, jer od te tačke sve počinje- istakao je Ninić napominjući da država treba da im bude partner na putu digitalne transformacije.

Na ovom skupu bilo je riječi o informatičkoj zaštiti, gdje BiH još treba da radi, kada su u pitanju napredni alati i tehnologije.

Voditelj prodaje u „Microsoftu“ za napredne desktop tehnologije za jugoistočnu Evropu Mirad Maglić ističe da je kibernetička sigurnost osnova u IT tehnologijama, a posebno je ukazao na tzv.napredne napade, koji se kontinuirano dešavaju.

-Takvih napada mi u Microsoftu identifikujemo oko 300.000 dnevno - istakao je Maglić.

Tehnologije zasnovane na vještačkoj inteligenciji, kako je naglasio, pomažu u detekciji „Cyber-attacka“, prevenciji i njihovom otklanjanju nakon identifikovanja.

-Te vrste napada na svjetskom nivou odnose u prosjeku oko četiri miliona dolara, s tim da postoje izuzetni primjeri da su velike organizacije imale direktnu ili indirektnu štetu veću od 300 miliona eura – ukazao je Maglić.

Na konferenciji je bilo riječi o GDPR-u, novoj regulativi Evropske unije za zaštitu podataka, koja se još uvijek ne primjenjuje u BiH, ali se naše zakonodstvo usklađuje s tim propisima, koji se odnose na zaštitu ličnih podataka građana Unije, bez obzira gdje se ti podaci obrađuju ili čuvaju.

Po prvi put se, ističe Maglić, uvode značajne kazne za zloupotrebu tih podataka.

-Te kazne se kreću u iznosu od 20 miliona eura po incidentu ili četiri posto godišnjeg prometa na svjetskom nivou, bez obzira kolika je organizacija.  Primjera radi, kazna za jednu banku u Engleskoj bi iznosila oko 1,4 milijardi funti za curenje takvih informacija - rekao je on.

Ukazao je da se u BiH mora više raditi na važnosti zaštite ličnih podataka i sprječavanju tzv. krađe identiteta.

Prvog dana konferencije bilo je govora o blockchainu i kriptovalutama i njihovom realnom ekonomskom uticaju. Predstavnik kompanije Samsung Emir Žunić predstavio je profesional displays, namijenjen da radi 24/7, uz, između ostalog, veliku zaštitu što im omogućava rad u svim uvjetima.

Konferencija, koja traje do 19.oktobra, okupila je IT stručnjake, preduzetnike, vlasnike preduzeća, razvojne menadžere i tehnološke stručnjake koji su zainteresirani za poboljšanje poslovanja kroz prihvatanje benefita digitalne transformacije.

Adekvatno korištenje povezanih informacija u svakodnevnom poslovanju je pretpostavka za kreiranje konkurentske pozicije i uspjeha na tržištu, ocijenili su organizatori ovog skupa, dodajući da razumijevanje značaja povezanih informacija predstavlja suštinu poslovne moći početkom 21. vijeka.

 

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

U Sarajevu u maju Prva konferencija nacionalnih manjina u BiH

MO i OSBiH domaćini NATO Konferencije strateških vojnih partnera MSPC 24

Otvaranje NATO Konferencije strateških vojnih partnera MSPC 24

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'