Bosna i Hercegovina     | 13.10.2018. 16:21 |

Istraživačice iz Hrvatske, BiH i Srbije u Sarajevu na konferenciji o ženama

FENA Sanda Hrkić

SARAJEVO, 13. oktobra (FENA) - Istraživačice iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Srbije okupile su se u Sarajevu da bi istražile razdoblje između dva svjetska rata iz antifašističkog i feminističkog ugla, prateći predratnu povijest ženskih pokreta, ali i sindikalnog, omladinskog i studentskog organiziranja.

Na konferenciji nazvanoj "Organizirane žene na ljevici između dva svjetska rata" razgovarale su i o prvoj generaciji žena na ovim prostorima koja je masovno sudjelovala u javnom i političkom životu, što je, kako navode, neizbrisivo oblikovalo društvo i generacije nakon njih sve do danas.

Ana Lovreković iz Centra za ženske studije iz Zagreba i istraživačica na projektu u okviru kojeg je konferencija i organizirana kazala je Feni da su na tom skupu nastojali istražiti pitanja koja su, kako je kazala, još zatvorena ili nisu dovoljno istražena, kao i govoriti o temama koje su još zanemarene u okviru akademskog obrazovanja i službenih obrazovnih politika.

- Konferencijom progovaramo o više različitih pitanja poput direktnih zahtjeva za radnička prava žena, borbi koju su solidarno vodili i žene i muškarci bez obzira na njihovu društvenu pripadnost (borbi radnica, seljanki i obrazovanih žena). Iznimno je dinamična, nosi svoje probleme. Tu je bilo mnogo prijekora, neslaganja ali je (na neki način) doprinijela da možemo govoriti o pravima koje sad imamo, a ponekad ih moramo braniti jer ih se nastoji smanjiti ili na razne načine ograničiti. Iz tadašnje ženske borbe možemo mnogo toga naučiti - istaknula je. 

Za večeras je najavljeno zvanično otvorenje dokumentarne izložbe 'Ženski antifašistički Zagreb', autorica Barbare Blasin i Ane Lovreković. Izložba se bavi međuratnim razdobljem i razdobljem Drugog svjetskog rata (1939 -1945) iz antifašističkog i feminističkog diskursa. Dosad je izlagana u Zagrebu, Rijeci, Splitu i Dubrovniku, a u Historijskom muzeju BIH u Sarajevu izložba će biti postavljena do 23. oktobra.

Konferenciju i izložbu organizira Centar za ženske studije Zagreb u suradnji s Udruženjem za kulturu i umjetnost Crvena iz Sarajeva, u okviru projekta 'Organizirane žene na ljevici u periodu između dva rata, tijekom Drugog svjetskog rata i nakon rata'. Projekt financira Rosa Luxemburg Stiftung South East Europe, a podršku za realizaciju konferencije ostvaruje Fond otvoreno društvo BiH i Međunarodni centar Olof Palme.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Konferencija o ženama s invaliditetom: Žene u drugom planu, pa tako i njihovo školovanje 

Konferencija u Sarajevu - Žene u turizmu ruše prepreke i oblikuju budućnost

Mostar domaćin naučno-stručne konferencije o umjetnoj inteligenciji u BiH

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo