Regija     | 10.10.2018. 16:13 |

Ljubljana: Prosvjed protiv suđenja tajniku Slovenske biskupske konferencije

FENA Agencije

LJUBLJANA, 10. listopada (FENA) - Više stotina ljudi, među kojima i neki političari, prosvjedovalo je u srijedu u Ljubljani protiv sudskog postupka pokrenutog protiv tajnika Slovenske biskupske konferencije Tadeja Strehovca, koji je osumnjičen zbog širenja govora mržnje protiv osoba i organizacija koji podržavaju abortus kao zakonsko i ustavno pravo.

Kolona prosvjednika, među kojima su bili i čelnik slovenske oporbe i bivši premijer Janez Janša, predsjednik obiteljske udruge „Zaštitimo našu djecu i obitelj“ Aleš Primc, bivši ljubljanski nadbiskup Anton Stres i drugi, krenula je s Prešernova trga prema sudu, na kojemju je danas počeo sudski postupak protiv Strehovca.

U koloni su sudionici prosvjeda nosili parole „I ja sam Tadej“, „Za slobodu govora“ „To je montirani sudski proces“ i druge, te tražili zaustavljanje procesa koji smatraju neopravdanim i nezakonitim.

Više nevladinih udruga koje se zauzimaju za legitimnost abortusa kao ustavnog prava na izbor za žene prijavilo je Strehovca za širenje govora mržnje nakon što je na internim portalima, bliskim crkvi, objavio popis imena više desetaka osoba i organizacija koje se zauzimaju za abortus i tražio zaštitu za pripadnike crkvi bliske organizacije, koja je pred ljubljanskom ginekološkom klinikom održavala molitvena bdijenja za nerođenu djecu i tako izražavala protivljenje abortusima.

Strehovec je u svojoj objavi, koja je izazvala prijavu nevladinih organizacija koje podupiru pravo na abortus, pozvao čitatelje da mu jave podatke o njima i članovima njihovih obitelji, čime je po njihovoj ocjeni među ostalim povrijedio njihovo pravo na privatnost podataka.

U Sloveniji je pravo na izbor prekida trudnoće ustavom zajamčeno, dok protivnici abortusa traže da se ono ograniči i da se liječnicima koji rade u javnim ustanovama omogući pravo na prigovor savjesti kako ne bi obavljali abortus. 

 

(FENA) I. B.

Vezane vijesti

U Sarajevu konferencija o razvoju sektora vodnih usluga u BiH

Golob vjeruje da će Plenković formirati novu hrvatsku vladu

U Sarajevu u maju Prva konferencija nacionalnih manjina u BiH

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta