Kultura     | 10.10.2018. 15:11 |

U Zenici večeras reprizna izvedba predstave "Bure baruta"

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 10. oktobra (FENA) - Repriznu izvedbu predstave "Bure baruta" u Zenici najavilo je Bosansko narodno pozorište za večeras u 19.30 sati nakon festivalskog učešća ove teatarske kuće s međunarodnim korpodukcijskim projektom „Bure baruta“ na 42. internacionalnom teatarskom festivalu „MOT“ u Skoplju i nakon gostovanja u Bitolju.

Riječ je o značajnom međunarodnom koprodukcijskom projektu Bosanskog narodnog pozorišta, realiziranim u partnerstvu s teatarskim i umjetničkim organizacijama iz Republike Makedonije, nastalom prema poznatoj drami Dejana Dukovskog „Bure baruta“, u režiji mlade rediteljice Nine Nikolić.

„Bure baruta“ je predstava o nasilju, agoniji, izdaji, osveti, prijateljstvu, koja kontinuirano traje i polako se pretvara u „crnu rupu“ koja u sebe uvlači čak i one koji vjeruju da su dovoljno jaki da joj se odupru.

Predstava istovremeno opominje i podsjeća da nije važno ko je počeo, nego da nam je neophodan heroj koji će prekinuti spiralu nasilja u kojoj je većina današnjih modernih društava, osobito posttranzicijskih.

U predstavi igraju glumci Bosanskog narodnog pozorišta Zenica uz mlade glumce i glumice iz Sarajeva i Tuzle. Dramaturginja je Dragana Lukan Nikolovski, kostimografija je povjerena Lejli Hodžić, a rad na scenografiji Vedranu Hrustanoviću. Muziku potpisuje Igor Kasapović, a scenski pokret Thomas Steyaert, saradnik iz Belgije.

Gostovanje predstave u Tuzli najavljeno je za 21. novembar u okviru Tuzlanskih pozorišnih dana 2018.

Nakon toga će biti izvedena i u drugim bh. gradovima u kojima su već dogovorena nova gostovanja. 

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

Ambasador Johann Sattler u posjeti Zenici

Ambasador Johann Sattler sutra u posjeti Zenici

Održana i zenička projekcija dokumentarnog filma 'Grad radnika i arhitekata'

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana