Sport     | 09.10.2018. 17:27 |

Marinović počeo pripreme za odlučujući duel u utorak u Portugalu

FENA Vehid Begunić

ZENICA, 9. oktobra (FENA) - Mlada nogometna U-21 reprezentacija Bosne i Hercegovine okupila se danas u Trening centru NSBiH u Zenici gdje će se pripremati za posljednji i odlučujući meč kvalifikacija za Evropsko prvenstvo 2019. godine u Italiji protiv Portugala, koji je na rasporedu 16. oktobra u Madeiri.

Selektor Vinko Marinović večeras očekuje još dolazak Ermedina Demirovića iz Francuske, dok je napadač Aldin Turkeš iz švicarskog drugoligaša Rapperswil-Jona jedini novi igrač u timu.

- Što se tiče izmjena, obje su selekcije pretrpjele neke izmjene. I oni, kao i mi, imaju igrača koji su prešli u A-selekciju, tako da smo, negdje, otprilike na istom. Ono što je najbitnije, okupili smo se, svi su zdravi i samo čekamo Demirovića - kazao je u današnjem, prvom susretu s novinarima selektor Marinović.

Kako u ovom susretu za obje selekcije "igra" samo pobjeda, a kako bi bili među četiri drugoplasirane selekcije te dobili priliku da makar kroz baraž izbore plasman na Euro, Marinović ističe kako imaju čemu da se nadaju.

Smatra kako su u svim dosadašnjim utakmicama bili ravnopravni, čak i protiv Rumunije, s kojom bh. tim ima dva poraza.

- I s njima smo odigrali dosta dobro pa na tome možemo gajiti optimizam. S druge strane, ukoliko želimo da odemo u baraž i da se plasiramo na EP, onda moramo i pobijediti nekoga od te dvije ekipe. Nismo uspjeli u Rumuniji pa se nadam da možemo u Portugalu - ističe Marinović, koji dodaje kako će za pobjedu morati odigrati najbolje u dosadašnjem toku kvalifikacija.

Napominje kako su Portugalci jedna od najboljih mladih ekipa u Evropi. Poraz koji su prošlog mjeseca pretrpjeli od Rumunije, za koju smatra da će zbog toga i zauzeti prvo mjesto u grupi 8 te se direktno plasirati na EP, bio im je prvi nakon osam godina u domovini.

- I mi smo ih bili pobijedili nakon šest godina. Mislim da su to dva poraza u tih, nekih, šest do osam godina koje su jedine i pretrpjeli. Tako da ne treba pričati o kakvoj ekipi i kakvom se kvalitetu radi. Mislim, isto tako, da i naši igrači s te strane mogu imati ogroman motiv. Da im to može i njima, i svima nama u BiH, puno donijeti. Portugal je pod pritiskom, što je sasvim razumljivo, a neriješen rezultat ne odgovara nikome - napominje Marinović, koji dodaje kako njegovi igrači moraju biti pametni te sačuvati mir, ali i svesti greške na minimum.

Reprezentativci Amer Gojak i Ivan Jukić ističu dobru atmosferu i spremnost da iskoriste ukazanu priliku da, tek drugi put u historiji, mladi bh. tim izbori makar baraž za EP.

- Nemamo se čega bojati. Trebamo ići na pobjedu, jer nam samo pobjeda i odgovara. Trebamo biti hrabri i ispoštovati selektorove zamisli, ali i iskoristiti njihove mane - kazao je Gojak.

Dodao je kako su i do sada uložili dosta truda i napora te da je zadovoljan bodovnim saldom.

- Mi smo spremni na ovaj izazov. Dogurali smo daleko, ekipa je spremna i svi znamo šta treba da radimo. Prezadovoljan sam, jer niko od nas ovo nije očekivao. Ovo nam je, sada, posljednja šansa da ostvarimo veliki rezultat - napominje Jukić, koji je ističe kako je sanirao povredu te da više nema nikakvih smetnji da pomogne ekipi.

Reprezentativci BiH će do nedjelje, 14. oktobra, trenirati u Zenici, kada sa sarajevskog aerodroma polijeću za Portugal.

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

Portugalska Demokratska alijansa desnog centra sprema se da vlada bez potpune većine

Portugalske stranke dovršile predizbornu kampanju uoči nedjeljnih izbora

Rasprodane ulaznice za prijateljsku nogometnu utakmicu Portugala i Hrvatske

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu