Bosna i Hercegovina     | 09.10.2018. 15:19 |

KCUS - U Dnevnoj onkološkoj bolnici terapiju primilo 68 pacijenata

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 9. oktobra (FENA) - Dnevna onkološka bolnica jedan je od realizovanih projekata iz Strategije razvoja i unaprijeđenja rada Kliničkog centra Univerziteta Sarajevo. Taj odjel otvoren je krajem prošle sedmice u renoviranim i za tu namjenu adaptiranim prostorijama nekadašnjeg kabineta generalne direktorice, u prizemlju DIP-a.

- U proteklih nekoliko dana u novim prostorijama terapiju je primilo 68 pacijenata, koji za KCUS i Onkološku kliniku imaju samo riječi hvale - saopćeno je iz KCUS.

Bolesnici su godinama primali terapiju u sobi bez dnevne svijetlosti i zraka, što je svaki dolazak na terapiju činilo dodatno mučnim. Zahvaljujući otvaranju Dnevne onkološke bolnice dobili su savremeno opremljene, prozračne i svijetle prostorije, što će višesatni boravak tokom terapije učiniti mnogo ugodnijim i prijatnijim.

- Prednosti rada tog odjela su brojni. Pacijentima je omogućeno da manje vremena budu vezani za bolničku ustanovu i kvaliteta njihovog života se znatno unaprijeđuje. S poboljšanjam onkološkog liječenja sve je veća potreba za dnevnim terapijama čime se štede i resursi koji se troše u zdravstvu, a pacijentu se pruža najbolja zdravstvena usluga u toj oblasti - izjavio je doc. dr. Timur Cerić, šef Dnevne onkološke bolnice Klinike za onkologiju. 

Dnevna bolnica radi u dvije smjene. Uspostavljanjem tog odjela smanjit će se i pritisak na hospitalni dio i vrijeme čekanja pacijenata, kako na dnevnoj bazi tako i u sistemu zdravstvene zaštite, na tu vrstu zdravstvene usluge.

- Ne smijemo zaboraviti niti krucijalni utjecaj rukovodstva KCUS predvođenog prof. dr. Sebijom Izetbegović, koji su prepoznali i ostvarili realizaciju jednog takvog značajnog projekta za onkološke pacijente. Za to im samo možemo biti zahvalni - rekao je doc.dr. Timur Cerić.

Glavna sestra Dnevne onkološke bolnice Amina Žiga izrazila je zahvalnost menadžmentu za odlične uvjete rada uposlenika, ali i boravka najtežih onkoloških bolesnika. Istakla je da je riješen veliki problem sa rastvaranjem citostatika, koji se pripremaju u potpuno odvojenoj prostoriji.

Šef Klinike za onkologiju prof. dr. Semir Bešlija napominje da kroz tu bolnicu dnevno prođe više od 400 pacijenata koji su podvrgnuti različitim terapijama kao i dijagnostičkim procedurama i kontrolnim pregledima.

Naglašava da je od Ministarstva zdravstva FBiH i Federalnog fonda zdravstvenog osiguranja i reosiguranja zatraženo da osavremene Liste lijekova za tretman malignih bolesti.

- Dnevna bolnica zamišljena je kao veza između porodice, doma i bolnice. Naše kvalifikovane sestre će voditi računa o adekvatnoj brizi za naše pacijente, uključujući brigu za adekvatno održavanje perifernog venskog puta. Kroz rad dnevne bolnice bit će organiziovano i zbrinjavanje pacijenata koji ulaze u kategoriju hitnih stanja u onkologiji, kroz zajednički pristup multidisciplinarnih timova - naveo je prof. dr. Bešlija.

Generalna direktorica KCUS prof.dr. Sebija Izetbegović navela je da podaci Svjetske zdravstvene organizacije govore da je broj oboljelih od različitih oblika karcinoma u porastu, te da onkološki bolesnici zahtjevaju posebnu pažnju i razumijevanje.

- Ozbiljno shvatamo upozerenja i statistike koje govore da je broj onkoloških bolesnika, nažalost,  u porastu. Nastojimo pratiti svjetske trendove u liječenju, te provodimo niz mjera i aktivnosti u cilju što boljih i kvalitetnijih zdravstvenih usluga.

U protekle dvije i po godine smo uradili mnogo na poboljšanju uslova boravka i liječenja najtežih onkoloških bolesnika. Pri tome smo i našim uposlenicima omogućili znatno bolje uslove rada. Osim u najsavremenije aparate, uložili smo i u opremanje novih prostorija ali i edukaciju ljekara i medicinskog osoblja. Ranije su onkološki bolesnici terapiju primali u maloj prostoriji u kojoj su bili natrpani kreveti. Nije bilo prozora, dnevne svijetlosti i zraka. To je nehumano i ispod je nivoa ljudskog dostojanstva. Ogroman prostor nekadašnjeg kabineta generalnog direktora KCUS preuredili smo i adaptirali za potrebe Dnevne onkološke bolnice. Nema više zagušljivih i mračnih prostorija i bespotrebnog hodanja bolesnika. Zahvaljujući primjeni novih tehnologija u terapiji zračenjem, do kraja ove godine, više neće biti potrebe za liječenjem onkoloških pacijenata izvan Bosne i Hercegovine što znači da neće biti razdvojeni od svojih porodica koje im daju veliku podršku - izjavila je prof.dr. Izetbegović.                    

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Na KCUS-u uspješno urađene tri transplantacije bubrega

KCUS - Uspješno održan prvi međunarodni VATS workshop

VKBI - Vlada FBiH hitno treba riješiti imenovanje upravljačkih struktura KCUS

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu