Bosna i Hercegovina     | 09.10.2018. 15:17 |

Važno učešće svih ljudi u realizaciji ciljeva Agende 2030

FENA Hazim Aljović

BEČ, 9. oktobra (FENA) - Svaki čovjek mora biti uključen u realizaciju Agende 2030 koju su države članice Ujedinjenih nacija usvojile u septembru 2015. godine, a tiče se održivog razvoja kroz 17 ciljeva, koji su u vezi s poboljšanjem kvalitete života, poručeno je s konferencije u Beču.

Dvodnevna konferencija koja je počela danas u organizaciji UN-a, o ciljevima održivog razvoja, mjesto je razmjene dobrih praksi i podsjećanja na obaveze koje imaju sve članice UN-a u narednih 12 godina, koliko je ostalo do ispunjavanja ciljeva, javlja izvještač Fene.

Ciljevi se odnose, pored ostalih, na borbu protiv siromaštva, borbu za kvalitetno obrazovanje, pristup modernoj energiji za sve, održiv razvoj gradova, zaštitu okoliša i drugo.

Direktor Informativne službe UN-a u Beču Martin Nesirky na početku je kazao da su ciljevi ambiciozni, ali da moraju biti provedeni jer se tiču osnovnih stvari koje znače život. Podsjetio je da su ljudi, planeta, blagostanje, mir i partnerstvo u središtu ove agende.

- Veoma je važno da gradovi postignu ove ciljeve, uspjeh isključivo zavisi od svih ljudi, počevši od njihovih navika i svijesti - poručio je Nesirky te dodao da svako može doprinijeti očuvanju Zemlje.

Istakao je da nijedna država ne može ispuniti sve ove ciljeveda bi korist osjetio veliki broj ljudi, što je jasan znak da sve članice UN-a imaju nalog da u narednih 12 godina ispune 17 ciljeva koje je postavio UN, za dobrobit svih.

U radu konferencije učestvuju predstavnici Grada Sarajeva, a tokom drugog dana predstavit će aktivnosti Sarajeva na polju postizanja ciljeva iz Agende 2030.

Svijet bez siromaštva, svijet bez gladi, zdravlje i blagostanje, kvalitetno obrazovanje, rodna ravnopravnost, čista voda i sanitarni uslovi, pristupačna energija iz čistih izvora, dostojanstven rad i ekonomski rast, industrija, inovacije i infrastruktura, smanjenje nejednakosti, održivi gradovi i zajednice, odgovorna potrošnja i proizvodnja, očuvanje klime, očuvanje vodenog svijeta, očuvanje života na zemlji, mir, pravda i snažne institucije te partnerstvom do ciljeva, 17 je ciljeva iz Agende 2030.  

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

U Sarajevu konferencija o razvoju sektora vodnih usluga u BiH

U Sarajevu u maju Prva konferencija nacionalnih manjina u BiH

MO i OSBiH domaćini NATO Konferencije strateških vojnih partnera MSPC 24

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta