Regija     | 09.10.2018. 12:08 |

Pregovori o priznavanju stručnih kvalifikacija u zemljama zapadnog Balkana

FENA Saopćenje

BRISEL, 9. oktobra (FENA) - Predstavnici zemalja zapadnog Balkana započeli su pregovore o uzajamnom priznavanju stručnih kvalifikacija doktora medicine, stomatologa, arhitekata i građevinskih inženjera na prvom sastanku glavnih pregovarača koji je jučer u Briselu sazvalo Vijeće za regionalnu saradnju (RCC). 

Očekivani ishod pregovora je zaključivanje sporazuma o uzajamnom priznavanju kojim će se utvrditi zajednička pravila za priznavanje stručnih kvalifikacija za podnosioce zahtjeva koji posjeduju stručnu kvalifikaciju stečenu u jednoj od ekonomija zapadnog Balkana. Time će im se omogućiti pristup i obavljanje profesije u drugoj ekonomiji.  

Pregovori i očekivani Sporazum o uzajamnom priznavanju stručnih kvalifikacija dio su Višegodišnjeg akcionog plana za regionalni ekonomski prostor (MAP REA) koji su premijeri iz regije usvojili prošle godine u Trstu.

- Otklanjanje prepreka mobilnosti stručnjaka, i na taj način ostvarivanje cilja Višegodišnjeg akcionog plana za regionalni ekonomski prostor, da se omogući nesmetano kretanje doktorima medicine, stomatolozima, arhitektima i građevinskim inženjerima u regiji omogućit će da se talentirani ljudi zadrže u regiji - rekao je na otvaranju pregovora generalni sekretar Vijeća za regionalnu saradnju Goran Svilanović.

Dodaje da je, osim toga, nacrt Sporazuma o uzajamnom priznavanju stručnih kvalifikacija doktora medicine, stomatologa, arhitekata i građevinskih inženjera zasnovan na Uredbi Evropske unije [2005/36/EK] o priznavanju stručnih kvalifikacija i kao takav će doprinijeti pripremama za pristupanje Evropskoj uniji.

Nicholas Cendrowicz iz Generalne direkcije Evropske komisije za politiku susjedstva i pregovore o proširenju istakao je važnost regionalne suradnje za proširenje Evropske unije.

Rekao je da je „regionalna suradnja u središtu proširenja Evropske unije'.

- Ispunjavanje obaveza navedenih u Višegodišnjem akcionom planu za regionalni ekonomski prostor je izuzetno važno za šest ekonomija Zapadnog Balkana na njihovom putu ka pristupanju Evropskoj uniji. Sporazum o uzajamnom priznavanju će doprinijeti pripremama šest ekonomija Zapadnog Balkana da podnesu pritisak konkurencije na unutrašnjem tržištu – rekao je.

Sekretarijat Vijeća za regionalnu saradnju u saopćenju za javnost navodi da je glavni cilj jučerašnjeg sastanka bio da se usuglasi izvodljiv i realan plan pregovora kao i da se utvrdi šta je potrebno da se provede u djelo.

Vijeće za regionalnu saradnju je predložilo akcioni plan s koracima ka finalizaciji Sporazuma o uzajamnom priznavanju, što je predviđeno na samitu Zapadnog Balkana sljedećeg jula u Poljskoj.

Glavni pregovarači su usvojili predloženi akcioni plan i izrazili optimizam u pogledu zaključivanja pregovora prije samita Zapadnog Balkana u Poljskoj. 

Među sudionicima sastanka u Briselu bilo je više od dvadeset službenika iz resornih ministarstava i drugih relevantnih institucija, a pozdravili su ih i direktor Sekretarijata Centralnoevropskog sporazuma o slobodnoj trgovini (CEFTA) Emir Đikić, direktorica Inicijative za reformu obrazovanja u Jugoistočnoj Evropi (ERI SEE) Tina Šarić i zamjenik generalnog sekretara Vijeća za regionalnu saradnju Gazmend Turdiu.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Dani otvorenih vrata za dodjelu grant sredstava za institucije, organizacije i pojedince

Gitman: Rusija sve više zasijava političke podjele na Zapadnom Balkanu

Metsola: Ne možemo biti jača, stabilnija i prosperitetnija unija bez Zapadnog Balkana

Promo

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana