Ekonomija     | 08.10.2018. 12:31 |

Forum TIS - Konkurentnost se danas svodi na konkurenciju inovacijama

FENA Darinka Mitrović

SARAJEVO, 8. oktobra (FENA) – Međunarodna konferencija o konkurentnosti regionalnog tržišta, značaju statistike i inovacijama, koja je danas započela u Sarajevu, okupila je predstavnike vladinih institucija, akademske zajednice, međunarodnih organizacija, poslovnog sektora i nevladinih organizacija, a sa namjerom stvaranja boljeg poslovnog okruženja, razvoja tržišta i konkurentnosti kao i zajedničkog planiranja i realizacije regionalnih projekata.

Direktor Agencije za statistiku BiH Velimir Jukić izjavio je da je osnovni cilj da se na ovakvoj konferenciji izlože najinteresantnije stvari vezano za specifičnosti ovog prostora, regije, tržišta, te mogućnosti investiranja i kreiranja povoljnog poslovnog ambijenta. Posebna pažnja, dodao je, bit će posvećena ulozi i važnosti statistike, te novim izazovima pred statističkim institucijama u zemljama regije.  

Jukić je dodao da se jedna od tematskih cjelina konferencije odnosi na istraživanje, razvoj i inovacije.

- Inovacije predstvaljaju jedan od najvažnijih uslova za konkurentnost, rast i napredak. U biti se konkurentnost i svodi na konkurenciju inovacijama, što postaje sve važnije u svjetlu razvoja novih tehnologija. Namjera je kroz ovakve vidove saradnje doprinijeti razvoju statistika, poslovnog sektora,  kao i da vladine organizacije, koje su suorganizatori konfrencije, nađu svoje mjesto i da u toj sinergiji postigemo ciljeve i unaprijedimo regionalnu saradnju – kazao je Jukić prije početka konferencije.

Maja Pekeč  iz Državnog zavoda za statistiku Hrvatske je podsjetila da u okviru ove inicijative kao partneri već drugu godinu zaredom podržavaju organiziranje ove konferencije.

- Smatramo da je područje tržišta, investicija i statistike iznimno bitno pogotovo iz razloga što sama statistika pruža dobru osnovu za donošnje odluka u predstojećem razdoblju. Iz tog razloga bi željeli staviti poseban fokus na to koliko je bitna statistika i koliko je bitno shvatiti ono što stoji iza brojeva - naglasila je Pekeč.   

Miladin Kovačević iz Republičkog zavoda za statistiku Srbije je podsjetio da je  ideja foruma TIS bila da se napravi jedan regionalni forum koji bi okupio zemlje zapadnog Balkana i šire, a kako bi se pospješila saradnja na unifikaciji i standardizaciji pristupa informacijama i komunikacijama u sferi saradnje finansijskih tržišta, statisitike, investicionih ulaganja, te informacija poželjnih za investitore.

- Statistika jeste preduslov svake saradnje koja se, kako znamo, uspješno razvija  - dodao je Kovačević.    

Potpredsjednik Vanjskotrgovinske komore BiH Ahmet Egrlić kazao je da će na panelima tokom dvodnevne konferencije biti govora o ovim temama, a posebno o statistici čiji su pokazatelji neophodni pri donošenju svih važnih odluka.

- Naprosto, mi imamo situaciju da kod nas u zemlji službe rade odvojeno, nema dovoljno povjerenja i često dođemo u situaciju da imamo pogrešne odluke. Ono što je također važno jeste da mi u zadnje vrijeme imamo rast izvoza, prometa i uplate poreskih doprinosa. Dakle, imamo jedan opći trend rasta, ali koji nije dovoljan. Moramo ga ubrzati i moramo učiniti sve kako bi dali na značaju, ono što je najvažnije prilikom donošenja odluka, a to je da informaciju pretočimo u resurs, u nešto što je najvažniji alat koji naši donosioci odluka treba da koriste – kazao je Egrlić.   

Tokom konferencije bit će govora i o različitim kretanjima kad je riječ o  investicijama, vanjskotrgovinskoj  razmjeni i poslovnoj klimi u BiH i drugim temama.

- Sve skupa kada se pogleda, smatram da oni koji misle da su ovo stvari koje su na marginama društvenopolitičke scene varaju se, jer ovo je možda jedan i najvažniji posao koji jedna zemlja može raditi – naveo je Eglić.

Maida Bećirović, sekretar Agencije za unapređenje stranih investicija u BiH (FIPA) je kazala da je veliki značaj ove konferencije za promociju BiH, ali i za saradnju između institucija BiH i regionalnu saradnju.

- Pojedinačno, mi u regionu svi smo malo tržište i u tom smislu je to nedostatak, ali ako se udružimo, ako sarađujemo ovo tržište može biti itekako veliko tržište i imati uticaja na priliv direktnih stranih investicija u sam region. Statistika i podaci itekako imaju uticaja na novi priliv i na promociju same BiH. Na području promovisanja i priliva direktnih investicija još nije dovoljno urađeno ni u BiH ni u regionu, a posebno ako imamo u vidu činjenicu da je od ukupnog priliva direktnih stranih investicija u svijetu, region uspio privući manje od jedan posto tog iznosa – navela je Bećirović.

Armin Berbić, predsjednik Skupštine saveza za podršku ekonomskog i socijalnog razvoja Horizont 2024. je kazao da su prošle godine konferenciju organizovali sa još 27 partnera, dok je u organizaciji ove godine učestvovalo 30 partnera i 24 medijska partnera.

- To pokazuje da smo na pravom putu jer sve ovo doprinosi našoj viziji. Mi smo još u Evropi i svijetu pojedinačno mala tržišta, ali ako se udružimo i razgovaramo mislim da možemo dodatno unaprijediti tržište u BiH, regiji i šire – kazao je Berbić.  

Međunarodnu konferenciju  organizovao je Regionalni forum za tržište, investicije i statistiku – TIS.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

U Sarajevu u maju Prva konferencija nacionalnih manjina u BiH

MO i OSBiH domaćini NATO Konferencije strateških vojnih partnera MSPC 24

Otvaranje NATO Konferencije strateških vojnih partnera MSPC 24

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana