Bosna i Hercegovina     | 07.10.2018. 16:49 |

Pod lupom: Do 14.00 sati zaprimljeno 240 dojava o kritičnim situacijama

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 7. oktobra (FENA) - Posmatrači Koalicije ''Pod lupom'' izvijestili su o 240 kritičnih situacija tokom izbornog dana do 14.00 sati.

U suradnji sa Centralnom izbornom komisijom BiH, lokalnim izbornim komisijama i policijskim stanicama riješeno je 88 slučajeva, saopćeno je iz Koalicije za slobodne i poštene izbore ''Pod lupom''.

Najveći broj kritičnih slučajeva odnosi se na nepravilnosti pri glasanju, dok posebno zabrinjavaju dojave o kupovini glasova i drugim pritiscima na birače koje se provjeravaju i rješavaju, navode iz Koalicije "Pod lupom".

Najupečatljiviji primjer je u Bijeljini na biračkom mjestu 029B006, na kojem je obustavljen proces glasanja zbog tuče koja se dogodila unutar biračkog mjesta.

Također, posmatrači su izvijestili i o kupovini glasova ispred biračkog mjesta u Tuzli 050A066 o čemu je obaviještena i policijska stanica. Koalicija ''Pod lupom'' apeluje na nadležne organe da istraže ovakve slučajeve.

Na temelju ovih prijava, posmatrači Koalicije su podnijeli 22 primjedbe u Zapisnike o radu biračkih odbora te je dat nalog za unošenje još 56 dodatnih primjedbi.

Koalicija je do 14.00 sati zaprimila 85 prijava građana, od kojih se većina odnosi na nepravilnosti u vezi sa biračkim spiskom te podmićivanje i pritiske na birače.

Koalicija poziva građane i građanke BiH da izađu na izbore i iskoriste svoje biračko pravo, a političke subjekte na poštivanje izborne šutnje i Izbornog zakona BiH.

Građani sve uočene nepravilnosti tokom izbornog dana mogu prijaviti Koaliciji ''Pod lupom'' na besplatan broj telefona 080 05 05 05 ili na linku http://podlupom.org/neregularnosti/.

Koalicija "Pod lupom" održat će pres-konferenciju u 23.00 sati u PSBiH, kada će informirati javnost o procesu glasanja i zatvaranju biračkih mjesta.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Pod lupom - Građani BiH progovorili o pritiscima na birače

Koalicija 'Pod lupom' predstavila izvještaj o rezultatima istraživanja o pritiscima na birače u BiH

Sastanci članova CIK-a sa predstavnicima nevladinih organizacija TI BiH i Koalicije 'Pod lupom'

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta