Ekonomija     | 06.10.2018. 11:52 |

UIO BiH - Prihodi od indirektnih poreza veći za 401 milion KM

FENA Saopćenje

BANJA LUKA, 6. oktobra (FENA) - Uprava za indirektno oporezivanje Bosne i Hercegovine (UIO BiH) je u proteklih devet mjeseci ove godine ukupno prikupila pet milijardi i 627 miliona KM prihoda od indirektnih poreza.

Prihodi od PDV-a, akciza, carine i putarine u devet  mjeseci ove godine veći su za 401 milion KM ili 7,68 posto u odnosu na isti period lani, potvrđeno je iz UIO.  

Nakon što je Uprava privrednicima u BiH izvršila povrat PDV-a u iznosu od  milijardu i 22 miliona KM, neto prikupljeni prihodi koji su otišli u raspodjelu korisnicima u periodu januar-septembar 2018. godine, a to su država, entiteti i Brčko Distrikt, iznosili su četiri milijarde i 605 miliona KM i veći su za 314 miliona KM u odnosu na prihode koje su sa Jedinstvenog računa UIO korisnici dobili u istom periodu 2017. godine.

Za finansiranje državnih institucija u periodu januar-septembar 2018. godine raspoređen je iznos od 557 miliona KM. Federaciji BiH ukupno je raspoređeno dvije  milijarde i 436 miliona KM, Republici Srpskoj milijardu i 220 miliona KM i Brčko Distriktu 135 miliona KM.

Po osnovu posebne putarine za izgradnju autoputeva, Federacija BiH je dobila dodatnih 130 miliona KM, Republika Srpska 86 miliona KM i Brčko Distrikt  4,5 miliona KM.

Ostatak sredstava predstavlja rezervu prikupupljenih sredstava od putarine.

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

Milanović: Pregovori o ulasku BiH u EU trajat će duže od 500 godina

Snažna podrška za BiH i daljnje proširenje uoči samita EU-a

Milanović: Opasno je što europska birokracija od BiH želi stvoriti građansku državu

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo