Bosna i Hercegovina     | 05.10.2018. 18:46 |

Centralna proslava Svjetskog dana učitelja za područje FBiH održana u Zenici

FENA Vehid Begunić

ZENICA, 5. oktobra (FENA) – Centralna svečanost obilježavanja 5. oktobra – Svjetskog dana učitelja za područje Federacije BiH, pod motom „Znanje se množi dijeljenjem“, održana je večeras u prepunoj Velikoj sali Bosanskog narodnog pozorišta u Zenici.

Predsjednik Kantonalnog odbora Samostalnog sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja FBiH i ZDK-a Selvedin Šatorović u svom prigodnom obraćanju istakao je kako su s Vladom ZDK uspjeli usaglasiti tekst te 29. augusta i potpisati novi kolektivni ugovori, po kojem su plaće za nastavnike u osnovnim i srednjim školama u ZDK-u izjednačene. 

- Pošto je danas moderno i in pričati o onome što nije dobro, o onime što nije urađeno i onome kako ne treba raditi, ja danas hoću, na ovaj praznik, da istaknem značaj jednog čovjeka za prosvjetne radnike ZDK. Biću slobodan kazati i za sve radnike ZDK.

Dakle, govorim o premijeru ZDK-a Miralemu Galijaševiću, koji je pokazao naročiti senzibilitet prema onima koji uče, odgajaju i obrazuju- poručio je Šatorović, koji je dodao kako to radnici u prosvjeti ne smiju zaboraviti.

Ministar obrazovanja nauke, kulture i sporta ZDK Mensur Sinanović poručio je da su, uz usklađivanje plaća u kolektivnim ugovora za osnovne i srednje škole, u proteklih tri i po godine u školsku infrastrukturu u ZDK-u uložili oko 22 miliona KM.

-Sedam školskih sala, sedam škola, 15 poligona i 40 objekata koji su rekonstruisani. To je tih 22 miliona KM - kazao je Sinanović.

Premijer ZDK Galijašević podsjetio je na značaj prosvjetnih radnika u oblikovanju mladih ljudi te da se rado uvijek sjeća svoje prve učiteljice.

-Svjesni smo investicije u obrazovanje, vaše humane misije u odgoju i obrazovanju djece. Najveći utisak od svih ličnosti u mom odrastanju, u mom životu, imala je učiteljica Nevenka Tešanović.

Dakle, svjestan sam mjesta i uloge učitelja, profesora i nastavnika- kazao je Galijašević, koji je dodao kako mu je žao što prosvjetari, osim možda u Kantonu Sarajevo, nemaju adekvatno riješen socio-ekonomski status, ali i što djeca idu, kako je kazao, "u ovakve škole". Oni su, napomenuo je, u ovom mandatu pokušali napraviti iskorak.

Galijašević je podvukao dobru saradnju sa sindikatima, s kojima su uspostavili socijalni i dijalog povjerenja te da je, nakon njihovih argumenata, pristao na potpis novog kolektivnog ugovora, kojim su dodatno opteretili budžet ZDK- a.

Na kraju manifestacije uručene su i 133 novčane nagrade za učitelje i nastavnike osnovnih i srednjih škola za uspjeh učenika na takmičenjima, smotrama i javnim nastupima, a što je još jedna novina u novim kolektivnim ugovorima. Za ovu je namjenu Vlada ZDK ove godine izdvojila 39.643 KM.

-Imamo zadovoljstvo da je Vlada ZDK prihvatila i u kolektivni ugovor ugradila nagrađivanje nastavnika koji s učenicima ostvaruju najbolje rezultate. Čast nam je i zadovoljstvo prezentovati ove nastavnike, koji će dobiti od 200 do 600 KM- kazao je predsjednik Sindikata srednjeg i visokog obrazovanja ZDK- a Đevad Hadžić, koji je najavio pregovore i za potpis ugovora za visoko obrazovanje.

On je napomenuo i kako, po novom kolektivnom ugovoru, startna plaća za učitelje i nastavnike u ZDK-u iznosi 1.010 KM, a za ostale radnike zaposlene u obrazovanju u ZDK-u, dodaje Hadžić, plaća ne može biti niža od 70 posto prosjeka FBiH.

 

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Članovi Vlade KS zadovoljni ukupnim iznosom povećanja plata u KS od oko 100 miliona KM

Pivić: Otklonjene nesuglasnice, UNZE će dobit novi kolektivni ugovor i svima 250 KM veće plaće

U BPK Goražde potpisani kolektivni u oblasti zdravstva, satnica povećana za 17 posto

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana