Svijet     | 05.10.2018. 10:18 |

Pregovarači EU - Sporazum o Brexitu "veoma blizu"

FENA Internet

BRUXELLES, 5. oktobra (FENA) - Pregovarači Evropske unije za Brexit poručili su nacionalnim diplomatama u Bruxellesu u četvrtak navečer da je sporazum o razlazu s Britanijom "veoma blizu", sudeći po dva izvora prisutna na sastanku.

EU je nagovijestila u četvrtak da razmatra nove prijedloge koji su se pojavili u Britaniji oko toga kako da se izbjegnu obimne provjere na irskoj granici, što je ključni uslov za postizanje sporazuma u pregovorima.

Nakon današnje vijesti vrijednost funte porasla je na rekordni nivo za 88,19 penija prema euru. Britanska valuta također je dostigla petodnevni rekord prema američkom dolaru, na 1,3053 dolara za jednu funtu.

Dvije strane pokušavaju postići sporazum o razlazu kao i dogovor o odnosima nakon Brexita nakon samita čelnika bloka zakazanih za 17. i 18. oktobar i 17. i 18. novembar.

Član  pregovaračkog tima EU na čelu s Micheoma Barnierom izvijestio je diplomate iz 27 zemalja preostalih u bloku o posljednjem razvoju situacije u četvrtak popodne.

Član Barnierovog tima izjavio je da je u principu otvoren prema britanskom prijedlogu o ublažavanju režima na irskoj granici, koji će biti pažljivo analiziran kada u pismenoj formi bude stigao iz Londona.

Španija, koja se nalazi u neposrednoj blizini Gibraltara - koji će napustiti EU skupa s Britanijom - i Kipar, obaviješteni su o razgovorima s Londonom o dva posebna protokola koji će bii dodani svakom sporazumu o napuštanju bloka, saopćili su izvori, prenosi Reuters.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Četiri nizozemske stranke nastavljaju s pregovorima o novoj vladi

Katar - Mirovni posrednici nisu približili stavove strana u sukobu u Gazi

Zvizdić: Najavljena odluka o otvaranju pregovora za članstvo u EU produkt odgovorne politike

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo