Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-parts-new/sql.php on line 166

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-parts-new/sql.php on line 166
Fena.ba | Najnovije vijesti iz BiH, regiona i svijeta
Bosna i Hercegovina     | 03.10.2018. 15:02 |

FENA primljena u članstvo Asocijacije mediteranskih novinskih agencija (AMAN)

FENA Saopćenje

ATINA/SARAJEVO, 3. oktobra (FENA) - Federalna novinska agencija (FENA) primljena je danas u punopravno članstvo Asocijacije mediteranskih novinskih agencija (AMAN). Odluka je donijeta na godišnjoj skupštini AMAN-a koja se održava u Grčkoj.

Generalni sekretar AMAN-a George Penintaex ističe činjenicu da je odluka o prijemu Fene bila jednoglasna.

- Zadovoljstvo nam je što će Fena predstavljati Bosnu i Hercegovinu u našoj mediteranskoj alijansi. Komisija ove asocijacije je predložila da se Fena primi u članstvo, jer ispunjava sve kriterije za to – kazao je Penintaex.

Uz napomenu da u ovoj asocijaciji može biti samo jedna agencija iz svake zemlje, Penintaex ističe da je Fena najvažnija novinska agencija u BiH koja će ubuduće biti u prilici prisustvovati svim događajima koje Asocijacija organizira, poput radionica i seminara, ali i dati svoj doprinos u radu skupštine.

- Veoma je važno za svaku agenciju da razmjenjuje vijesti i potpisuje bilateralne sporazume s drugim agencijama. Također, svi maju i benefite od članstva u AMAN-u, gdje se pruža mogućnost dijaloga i razmjene mišljenja, ali i izražava solidarnost među novinskim agencijama - zaključio je Penintaex.

Zadovoljstvo zbog ove odluke izrazio je i direktor Fene Elmir Huremović.

- Ovo je nastavak međunarodnog etabliranja Fene kao vodeće novinske agencije u BiH i još jedna potvrda da je Fena postala važan faktor na međunarodnoj medijskoj sceni. Nakon prošlogodišnjeg prijema u Evropsku asocijaciju novinskih agencija (EANA), članstvo u AMAN-u dokaz je da se u profesionalnim krugovima i van naše zemlje prepoznaje značaj i uloga Fene. Vjerujemo da je ovo značajno priznanje ne samo za menadžment, uredništvo i zaposlenike naše agencije, već i za BiH kao državu - izjavio je Huremović.

AMAN (Alliance of Mediterranean News Agencies) je kao asocijacija osnovana 1991. godine i okuplja vodeće novinske agencije iz 19 zemalja iz Evrope, Azije i Afrike koje izlaze na Mediteransko more ili se nalaze u njegovoj neposrednoj blizini.

(FENA) D. J.

Vezane vijesti

Najave događaja za 09.04.2024. godine (utorak)

Najave događaja za 08.04.2024. godine (ponedjeljak)

Najave događaja za 08.04.2024. godine (ponedjeljak)

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana