Bosna i Hercegovina     | 02.10.2018. 18:16 |

Obilježena stota godišnjica prve mature u Franjevačkoj gimnaziji na Širokom

FENA Saopćenje

ŠIROKI BRIJEG, 2. listopada (FENA) - U povodu stote obljetnice prve mature na Franjevačkoj klasičnoj gimnaziji s pravom javnosti na Širokom Brijegu, u utorak je održan znanstveni skup koji je pored znanosti, okupio i brojne prosvjetne, kulturne, političke i druge uglednike.

Dvodnevni skup održava se u organizaciji Hercegovačke franjevačke provincije iz Mostara, Franjevačkog samostana na Širokom Brijegu, Zapadnohercegovačke županije (ZHŽ), Grada Širokog Brijega i Gimnazije fra Dominika Mandića na Širokom Brijegu.

Obraćajući se na početku skupa, vikar Hercegovačke franjevačke provincije fra Ivan Ševo kazao je kako narod bez prošlosti, bez tradicije, vjere i kulture i svoga imena ne može savladavati izazove i kušnje sadašnjosti, a pogotovo ne može biti spreman za budućnost.

Sadašnji ravnatelj širokobriješke gimnazije Miro Bošnjak kazao je kako je gimnazija od 1918. pa do danas prošla kroz tri burna razdoblja, te je podsjetio na početke 90-ih kada je bio organiziran odbor za obnovu njezina rada na čelu s Antunom Vrdoljakom, nakon čega je 18. svibnja 1993. tako obnovljenu gimnaziju otvorio pokojni predsjednik RH Franjo Tuđman.

Na skupu se obratio i predsjednik Vlade Zapdnohercegovačke županije Zdenko Ćosić koji je kazao kako je "stogodišnjica širokobriješke gimnazije, te zlatne niti našega identiteta, brutalno trgana i prekidana, posebno u razdoblju 1944./45. - 1947.", ali kako se danas može kazati da je "upravo ta krvava rana postala najčvršća karika u njezinu stogodišnjem povijesnom lancu".

Širokobriješki gradonačelnik Miro Kraljević povezao je bivšu i sadašnji gimnaziju te rekao kako su mnogobrojni umjetnici, sportaši, znanstvenici tu stekli svoja prva znanja.

"Mi moramo čuvati našu gimnaziju i mislim da smo joj na neki način dužni dati veću pozornost da bi ona i dalje doprinosila razvoju Širokog Brijega", poručio je Kraljević.

Na skupu su svoje radove izložili poznati znanstvenici te prosvjetni, kulturni, politički i drugi uglednici, među kojima, fra Ivan Ševo, fra Ivan Dugandžić, fra Andrija Nikić, fra Ante Marić, fra Robert Jolić, Šimun Musa, Marija Vasilj, Miroslav Akmadža, fra Miljenko Stojić, Vinko Grubišić, Ante Beljo, Josip Grubeša, Lucijana Boban, Jelena Jurčić, Katica Krešić, Irena Budimir, Franjo Ljubić, Hrvoje Mandić, Irena Musa, Jure Beljo, Marko Ivanković, Šimun Novaković, Marina Kljajo Radić.

U srijedu, drugog dana proslave obljetnice, u samostanskoj crkvi na Širokom Brijegu, u 10 sati održat će se misa zahvalnica, a nakon nje prigodna priredba u samostanskoj dvorani koju pripremaju profesori i učenici Gimnazije na Širokom Brijegu.

(FENA) R. G.

Vezane vijesti

Brnabić i članovi Vlade Srbije položili cvijeće na mjestu gdje je ubijen Đinđić

Obilježena 32. obljetnica 101. bosansko-brodske brigade HVO-a

Kosovo slavi 16. obljetnicu proglašenja nezavisnosti, Beograd ne priznaje državnost

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo