Svijet     | 02.10.2018. 08:18 |

Na skupu u Ženevi o referendumu u Makedoniji i izborima u BiH

FENA Agencije

ŽENEVA, 2. listopada (FENA) - Hrvatski premijer Andrej Plenković rekao je u ponedjeljak da će skup u Ženevi o zapadnom Balkanu biti prigoda za razgovore o posljedicama referenduma u Makedoniji, sigurnosnoj situaciji i razgovorima koji se vode između Srbije i Kosova te za analizu stanja u BiH uoči općih izbora sljedeći vikend.

"Želimo na najvišoj razini raspravljati i o posljedicama referenduma u Makedoniji, sigurnosnoj situaciji i razgovora koji se odvijaju između Srbije i Kosova, analizirati stanje u BiH uoči općih izbora ovoga vikenda. Dakle, puno je i političkih i sigurnosnih izazova i zato je dobro da smo stalno prisutni na ovakvom tipu foruma na najvišoj razini", rekao je Plenković.

 U organizaciji Svjetskog gospodarskog foruma u utorak se u Ženevi održava "Strateški dijalog o zapadnom Balkanu" na kojem će se okupiti  predsjednici država ili vlada te ministri iz Albanije, Bugarske, Crne Gore, Kosova, Makedonije, Njemačke, Slovenije, Srbije, Švicarske i Turske, javlja Hina.

 Plenković kaže da je cilj sastanka raspraviti kako države jugoistoka Europe mogu ići naprijed prema svom temeljnom cilju, članstvu u EU-u, u čemu im Hrvatska može pomoći.

"Želimo vidjeti kako će se riješiti nekoliko bitnih političkih i sigurnosnih pitanja i također pomoći u transferu znanja u pogledu onoga što te zemlje mogu očekivati u okviru pregovora. To je naša strateška pozicija i mislim da je važno, pripremajući se za naše predsjedanje na početku mandata nove Komisije i novog Europskog parlamenta, novog predsjednika Europskog vijeća, da damo zamah tom procesu u prvoj polovici 2020. kada ćemo predsjedati Vijećem EU-a", rekao je Plenković. 

(FENA) I. B.

Vezane vijesti

Skupština Srbije: Lokalni i beogradski izbori 2. lipnja

Plenković: Mi ćemo formirati većinu u Hrvatskom saboru

Na tržištu BiH opasni toksini pronađeni u raženom brašnu podrijetlom iz Litve

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta