Kultura     | 01.10.2018. 13:12 |

Predstavi 'Dantonova smrt' Dine Mustafića Grand prix na Panalbanskom festivalu

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 1. oktobra (FENA) - Predstava "Dantonova smrt" bh. reditelja Dine Mustafića i Albanskog nacionalnog pozorišta iz Skoplja osvojila je Grand Prix nagradu na Panalbanskom festivalu koji je održan od 23. do 30. septembra u Tirani.

Predstava je imala premijernu izvedbu u maju ove godine, a nakon izuzetnog prijema gledatelja i kritike ovo je prvo festivalsko internacionalno gostovanje.

- Čast je dobiti nagradu za predstavu koja okuplja najbolje teatarske produkcije na albanskom jeziku. Teatar nema odgovore, ali ima sposobnost da postavi esencijalna pitanja. Ekonomska kriza ne jenjava, socijalne nepravde modus su života većine - neoliberalni kapitalizam bespoštedno gazi naše egzistencije ne ostavljajući nam izlaza, teror medija giljotinira nepoćudne, ali radikalne društvene promjene nema na vidiku. Sa ovom predstavom smo postavili pitanje: da li je revolucija danas uopće moguća? - istakao je Mustafić.

Ove godine nakon 20 godina pauze obnovljen je najveći festival na kojem se natječu pozorišta koja tvore predstave na albanskom jeziku. U osam dana Festival je okupio 14 albanskih pozorišta iz Albanije, Kosova, Makedonije i Crne Gore.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Aluminij Industriji u Zagrebu dodijeljena ESG nagrada

Sajam bh. knjige u Geteborgu - Nagrada 'Meho Baraković' za 2024. bh. piscu Izetu Muratspahiću

Ministar Vojin Mijatović dobio zlatnu nagradu 'GlobalLocal' u Dubrovniku

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo