Ekonomija     | 01.10.2018. 13:06 |

Salihović: Prodajom zgrade Energoinvesta do stabilizacije kompanije

FENA Alma Zukanović

SARAJEVO, 1. oktobra (FENA) - Sindikat Energoinvesta podržao je prijedlog Uprave o prodaji poslovne zgrade  Vladi Federacije Bosne i Hercegovine, jer će se na taj način prevazići teško stanje u  preduzeću. To je nužno i u konačnici znači stabilizaciju kompanije i izmirenje obaveze prema radnicima - kazao je Feni predsjednik Sindikata Energoinvesta Almir Salihović.  

Za radnike i Sindikat Energoinvesta, pojasnio je Salihović, prodaja zgrade  podrazumijeva i izmirenje obaveza prema radnicima, a  koje su produkt nekih bivših uprava i menadžmenta. Upravo iz tog razloga, tvrdi on, radnici i Sindikat su podržali inicijativu Uprave i premijera Vlade Federacije BiH Fadila Novalića o prodaji.  

- Zahvaljujući aktivnom učešću premijera Novalića, u poziciji smo da  da izmirimo poreze i doprinose te ostale obaveze prema radnicima, što je naš interes - poručio je. 

Govoreći o obavezama tog preduzeća prema radnicima, Salihović je kazao da se odnose na isplate plaća, toplog obroka, kao i isplate plaća radnicima koji su u inostranstvu.

- Prva tranša uplate podrazumijeva izmirenje  većine dugovanja. Doprinosi i porezi su anulirani, danas je uplaćena jedna plaća, još jedna će biti tokom mjeseca, tako da će se obaveze svesti na minimum  - pojasnio je.

Salihović je također istakao da će dio sredstava biti usmjeren i na nove investicije, te poslove koji su bili zapostavljeni zbog nedostatka slobodnih sredstava, posebno se osvrćući na posao sa Elektroprivredom Tanzanije (TANESCO – Tanzania Electric Supply Company)  vezan za  dalekovode i trafostanice, ali i manje ugovore u Alžiru, Albaniji, Etiopiji i  još nekim  destinacijama.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Vlada FBiH donijela zaključak o usvajanju Strategije razvoja male privrede FBiH 2022-2027.

Sjednica Vlade FBiH danas u Sarajevu

Sutra u Sarajevu sjednica Vlade FBiH

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo