Svijet     | 30.09.2018. 15:51 |

May pozvala na ujedinjenje unutar Konzervativne stranke

FENA Internet

LONDON, 30. septembra (FENA) - Premijerka Velike Britanije Theresa May kazala je danas da je srž takozvanog Chequers plana između Britanije i Evropske unije poslije Brexita bila slobodna trgovina.

- Poruka mojoj političkoj partiji je da se svi udružimo i pokušamo dobiti najbolji mogući dogovor za Britaniju - pozvala je May na godišnjoj konferenciji Konzervativne stranke.

Urgirala je da se svi fokusiraju na nacionalne interese i rade zajednički kako bi se postigao pravičan dogovor, dodajući da je EU izrazila zabrinutost zbog ambicioznog dogovora za Britaniju.

May je predložila Chequers plan u julu, što je izazvalo neslaganje među pojedinim članovima Konzervativne stranke, a neki su predložili i glasanje o nepovjerenju premijerki May zbog načina vođenja pregovora s EU nakon Brexita, piše Sputnik.

Ujedinjeno Kraljevstvo trebalo bi zvanično napustiti Evropsku uniju u martu naredne godine, ali obje strane još uvijek imaju brojne neriješene probleme u vezi s konačnim dogovorom.  

Ukoliko May uspije postići sporazum s EU, njen plan će trebati potvrditi razjedinjena Konzervativna stranka i Parlament, a ukoliko ne Velika Britanija bi se mogla suočiti s izlaskom bez sporazuma, novim izborima ili još jednim referendumom, prenosi Al-Jazeera.

(FENA) F. F.

Vezane vijesti

Sunak i Zelenski o ukrajinskoj potrebi za protivzračnom odbranom

Britanski parlament odobrio kontraverzni zakon o deportaciji migranata u Ruandu

Cameron traži od Izraela da ne uzvrati Iranu

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta