Stranačke aktivnosti     | 30.09.2018. 15:19 |

Saopćenje za javnost Stranke demokratske akcije

FENA Saopćenje

Kantonalni odbor SDA HNK najoštrije osuđuje nacionalističke političko-ideološke poruke koje se šalju manifestacijom „Neretvanski književni, znanstveni i kulturni susret Mak Dizdar“, a koja se od 27. do 29. septembra ove godine održava u tzv. „južnohrvatskim“ gradovima Neumu, Metkoviću, Pločama, Opuzenu, Čapljini i Stocu.

Neum, Čapljina i Stolac nisu niti mogu biti ni „južnohrvatski“ ni hrvatski gradovi već su to gradovi u državi Bosni i Hercegovini u kojima žive i Bošnjaci i drugi građani Bosne i Hercegovine.

Mak Dizdar nije hrvatski već bošnjački i bosanskohercegovački pjesnik – pokušaj smještanja Maka Dizdara u okvire hrvatske književnosti anahroni je nastavak ideološko-političkog procesa proglašavanja Bošnjaka „hrvatskim cvijećem“ i Hrvatima, što Bošnjaci nikad nisu i nikad neće biti.

Nekropola Radimlja i stećci te cjelokupno naslijeđe srednjovjekovne bosanske države jesu isključivo bosanskohercegovački, a najavljeno polaganje cvijeća na nekropoli Radimlja samo je još jedan uzaludni pokušaj da se bosanski srednji vijek proglasi hrvatskim, a naši preci pod stećcima Hrvatima, što oni nikad nisu bili.

Stoga smatramo krajnje skandaloznom organizaciju manifestacije „Neretvanski književni, znanstveni i kulturni susret Mak Dizdar“. Riječ je o grubim predizbornim provokacijama, ali i o još jednom pokušaju da se jedan neotuđivi dio Bosne i Hercegovine i bosanskohercegovačkog kulturnog naslijeđa lažno i netačno proglasi hrvatskim, što prepoznajemo i kao još jedan pokušaj oživljavanja tzv. „Herceg-Bosne“ i stvaranja tzv. „trećeg entiteta“, ovaj put u oblasti kulture i nauke. Zato najavljene učesnike ove manifestacije pozivamo da se ograde od ovih političko-ideoloških nastojanja i da ne učestvuju u daljnjem nacionalističkom razaranju Bosne i Hercegovine i marginaliziranju Bošnjaka i ostalih nehrvata u tom dijelu Hercegovine.

Kantonalni odbor SDA HNK

Napomena: Fena se ograđuje od objavljenih informacija u ovoj rubrici i odgovornost za njihov sadržaj snose isključivo njihovi autori, odnosno pošiljatelji.

(FENA) F. F.

SDA

Vezane vijesti

Saopćenje za javnost SDA

Saopćenje za javnost SDA

SDA: Predsjedništvo BiH mora zbog antidržavnih laži smijeniti ambasadora Vujića

Promo

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!