Regija     | 30.09.2018. 14:59 |

Referendum u Makedoniji: Izlaznost do 13 sati 16 posto

FENA Saopćenje

SKOPLJE, 30. rujna (FENA) - Na referendumu u Makedoniji o imenu države do 13 sati izašlo je 16 posto glasača, priopćila je Državna izborna komisija (DIK).

Do 13 sati glasovalo je 261.470 građana, a izlaznost po općinama je u rasponu od 7,82 posto do 19,15 posto, izjavio je predsjednik DIK Oliver Derkovski na konferenciji za novinare.

Te podatke o izlaznosti DIK je dao na osnovu obrađenih podataka s 90,24 posto biračkih mjesta.

Derkovski je  rekao da se do sada referendumsko glasanje odvijalo mirno i bez neregularnosti, s nekoliko manjih incidenata i pozvao da mirno ostane i do 19 sati, kada se zatvaraju biračka mjesta, prenosi Agencija Beta.

U Makedoniji je jutros u 7.00 počeo referendum na kojem građani odlučuju jesu li su za to da njihova zemlja promijeni ime u Sjeverna Makedonija, što je uvjet za euroatlantske integracije.

Makedonci se o pitanju "jeste li ste za članstvo u EU i NATO s prihvaćanjem dogovora Republike Makedonije i Republike Grčke?" izjašnjavaju na 3.480 biračkih mjesta u 80 općina i Gradu Skoplju.

Pravo da se izjasni o tom dogovoru, kojim se rješava skoro trodecenijski spor oko imena Makedonije, ima 1.806.337 građana.

(FENA) Z. P.

Vezane vijesti

Švicarci će na refrendumu glasati o ograničavanju imigracije

Ursula von der Leyen: EU planira pomoći zemljama zapadnog Balkana sa šest milijardi eura

Ministrica: Oružani napad na sjeveru Kosova ne utječe na sigurnost Sjeverne Makedonije

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'