Stranačke aktivnosti     | 30.09.2018. 14:47 |

Saopćenje kandidata Nezavisnog bloka Sadika Ahmetovića

FENA Saopćenje

 

Bivši zamjenik šefa CIA za Balkan Stiven Majer, u današnjoj izjavi za srpske "Novosti", pokazao je zašto se svojevremeno američka ambasada u BiH, ogradila od njega i njegovih stavova. Priče o referendumu u entitetu RS i Bosni  Hercegovini kao "fiktivnoj državi koja postoji samo na papiru", samo su proizvod nespretnog lobiranja koje sprovodi rukovodstvo RS, smatra Sadik Ahmetović, poslanik u PDPS BiH i kandidat Proevropskog bloka za predsjednika/ potpredsjednika RS.

 - Neko ko poredi situaciju na Kosovu i BiH, poredi dvije potpuno različite stvari. Bosna i Hercegovina je država sa punim suverenitetom na cijeloj teritoriji unutar državnh granica, pretendent da postane članica NATO i Evropske unije, dok Srbija nema apsloutno više nikakvog uticaja na Kosovo, pogotovo suvereniteta, što definiše jednu državu, tvrdi Ahmetović.

 Mejer se, inače, u tekstu pozabavio mijenjanjem granica unutar BiH, ističući da bi građani RS trebali da izađu na referendum odgovarajući na tri pitanja: ostanak u BiH, nezavisnost ili pridruženje Srbiji.

 - Bivši američki diplomata bi trebao da zna da se BiH neće raspasti, ma čiju zamisao on propagirao preko srpskih medija. Barem ne mirnim putem. Vjerujem da niko u BiH ne želi novi rat. Ako već tvrdi da je EU promijenila stav prema podjeli država, onda bi Španija već bila podijeljena. To što on svojim, kako kaže "srpskim prijateljima" savjetuje da se isele sa Kosova, jeste sprovođenje ideje o takozvanom "humanom preseljenju", za koje smo u realnosti vidjeli da je etničko čišćenje. U slučaju referenduma kakav Mejer propagira, onda bi takvo "preseljenje" ili etničko čišćenje bilo logičan nastavak te priče u RS, smatra Ahmetović.

 On dodaje da bi ovakav referendum "otvorio veliku krizu ne isključujući ni oružani sukob".

 - To bi bila avantura koju niko ne priželjkuje, a za one koji vole ovu zemlju odbrana države i njenih granica nema cijenu. Vjerujem u mirnu i evropsku budućnost BiH, i da će godine pred nama iznjedriditi političare koji će je voditi u stabilnu i mirnu budućnost, zaključio je Sadik Ahmetović. 

Napomena: Fena se ograđuje od objavljenih informacija u ovoj rubrici i odgovornost za njihov sadržaj snose isključivo njihovi autori, odnosno pošiljatelji.

(FENA) F. F.

Vezane vijesti

Izrečena drugostepena presuda u predmetu Sadik Ahmetović

Ahmetović: Vjericu Radetu proglasiti 'personom non grata'

Saopćenje za javnost Sadika Ahmetovića

Promo

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana