Bosna i Hercegovina     | 30.09.2018. 12:34 |

Kurtćehajić: Na Sudu BiH ćemo tražiti osporavanje Ugovora o Sutorini

FENA Alma Zukanović

SARAJEVO, 30. septembra (FENA) - Predsjednik Foruma bošnjačkih intelektualaca Suad Kurtćehajić ocijenio je danas u Sarajevu na tribini "Gdje smo pogriješili sa bosanskim izlazima na more: Sutorina i Neum" da nije bilo nijednog razloga da se Sutorina, koja je "trideset puta značajnija od Neuma", prepusti Crnoj Gori potpisivanjem i ratifikacijom Ugovora o granici 2015. godine.

Dodao je da će akademska zajednica sudskim putem na Sudu Bosne i Hercegovine tražiti osporavanje tog ugovora pozivajući se na povredu prava, jer je Komisija za državne granice na sesijama imala samo tri člana, od devet, dok je za kvorum potrebno šest članova.

- Bez kvoruma su utvrđivali državne granice sa Crnom Gorom. Ukoliko bi došlo do ponovnog odlučivanja, nadam se da će se tom problemu mnogo ozbiljnije pristupiti - poručio je Kurtćehajić.

Član Foruma bošnjačkih intelektualaca Tarik Delić osvrnuo na izgradnju Pelješkog mosta "kao atak Hrvatske na suverenitet i teritorijalni integritet BiH".

Pravo pristupa otvorenom moru BiH, istakao je Delić, garantuje Konvencija Ujedinjenih naroda o pravu mora u kojoj se navodi da država ne smije primjenjivati ništa čime bi zatvorila drugu državu od otvorenog mora.

(FENA) F. F.

Vezane vijesti

Napreduju radovi na izgradnji mostarske dvorane, tribine gotove do ljeta (VIDEO)

Tribina o perspektivama Bošnjaka u Sandžaku na Danima mevluda i zikra

Na Danima mevluda i zikra tribina 'Perspektive Bošnjaka u Sandžaku i R Srbiji'

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo