Bosna i Hercegovina     | 30.09.2018. 11:53 |

Ambasador Čengić: Jakarta od bh kompanija očekuje interes za energetske projekte

FENA Bisera Džidić

SARAJEVO,  30. septembra (FENA) - U posljednje tri godine zabilježen je novi kvalitet u odnosima, o čemu svjedoči rast političko-diplomatskih kontakata, ali i ozbiljan napredak u obostranim nastojanjima da ekonomske veze dobiju potpuno novi kvalitet, rekao je u razgovoru za Fenu ambasador BiH u Republici Indoneziji Muhamed Čengić, uoči oktobarske posjete  25-člane delegacije privrednika, predstavnika trgovine, turizma i obrazovanja, koji će u Indoneziji boraviti u okviru sajma Trade Expo.

Razgovarala: Bisera Džidić

Karijerni diplomata, ambasador Čengić završava trogodišnji mandat u Indoneziji, sa ocjenom o ozbiljnom napretku u odnosima dvije zemlje.

- Diplomatski odnosi Republike Indonezije i Bosne i Hercegovine uspostavljeni su 1994. godine. Ambasada Bosne i Hercegovine u Jakarti doprinosi održavanju i jačanju ovih veza već dvadeset godina. Ambasada Bosne i Hercegovine u Jakarti nerezidentno pokriva Republiku Singapur i DR Timor Leste (Istočni Timor), a od ove godine akreditovana je i za pokrivanje ASEAN-a, čiji sekretarijat ima sjedište u Jakarti. Sa otvaranjem Ambasade Republike Indonezije u Sarajevu, 2010. godine, otvorene su i nove mogućnosti boljeg razumijevanja i rasta sveukupne saradnje. Upravo zbog toga u posljednje tri godine zabilježen je novi kvalitet u odnosima, o čemu svjedoči rast političko - diplomatskih kontakata, ali i ozbiljan napredak u obostranim nastojanjima da ekonomske veze dobiju potpuno novi kvalitet. Volja za jačanjem, prije svega ekonomskih odnosa, u Jakarti je konstantno izražavana i na djelu pokazana sa najvišeg nivoa političkog odlučivanja - kaže ambasador Čengić.

Potvrda napretka ekonomskih odnosa između dvije države manifestirana je i na ovogodišnjem Sarajevo Business Forumu (SBF) organiziranjem sastanka o usklađivanju poslovnih prilika između Indonezije i Bosne i Hercegovine  na kojem su o ekonomskoj saradnji razgovarali predstavnici brojnih kompanija i turistički djelatnici iz obje države.

- Prisustvo Indonezije na Sarajevo biznis forumu samo je odraz nove, više faze u odnosima dvije zemlje. Ne treba zaboraviti da je u posljednje tri godine Indonezija redovno imala najreprezentativniju delegaciju na ovom forumu. Počelo je sa dolaskom specijalnog izaslanika predsjednika Indonezije 2016. godine, a nastavilo se ministarskim posjetama prošle i ove godine. Ministar ekonomije (rang potpredsjednika Vlade) 2017. i prostornog planiranja 2018. godine predstavljali su potpredsjednika Indonezije Jusufa Kallu. S pravom se može reći da su navedene posjete obilježile ulazak u novu fazu ekonomskih odnosa dvije zemlje. Tradicionalno, Indonezija od bosanskohercegovačkih kompanija očekuje interes za energetske projekte u ovoj zemlji. „Energoinvest“ je u Indoneziji svojevremeno gradio i dalekovode, i brane i kompletne hidroelektrane. Slično je bilo i sa saradnjom u namjenskoj industriji - podsjeća ambasador Čengić.

Na pitanje koliko su takve mogućnosti i potencijali iskorišteni sagovornik kaže da ohrabruje činjenica da su predstavnici „Energoinvesta“ 2016. godine boravili u Indoneziji, da su uspostavili kontakte s lokalnim partnerima i da ta komunikacija nije prekinuta. Indonezija u energetske projekte ulaže više desetina milijardi dolara, jer ima strateški cilj da u periodu kraćem od decenije osigura proizvodnju novih 35.000 megavata električne energije.

- Ova daleka zemlja je svjetski lider u ekonomiji sa halal predznakom. U to su se osvjedočili predstavnici naše agencije za halal certifikaciju koji su prije dvije godine boravili u Indoneziji. Na sličan način Indoneziju su iste godine posjetili i predstavnici AS grupe. S tim u vezi je i najava potpisivanja memoranduma o razumijevanju o saradnji dvije zemlje u oblasti poljoprivrede. Ovaj dokument inicirala je Ambasada Bosne i Hercegovine u Jakarti, i postoje veliki izgledi da se on potpiše do kraja godine - precizira ambasador Čengić.

Naglašava da su od sredine 2015. godine zabilježene brojne aktivnosti jačanja svih oblika saradnje Republike Indonezije i Bosne i Hercegovine.

- Pored učešća specijalnog izaslanika predsjednika i najviše rangiranih ministara u Vladi Indonezije Sarajevo biznis forumu, posjeta predstavnika „Energoinvesta“, AS Grupe, te Agencije za halal certifikaciju, u Jakarti su održane prve bilateralne konsultacije dva ministarstva vanjskih poslova, iniciran je memorandum o saradnji u oblasti poljoprivrede čije se potpisivanje može očekivati tokom najavljene novembarske posjete ministra Mirka Šarovića, a obnovljen je i memorandum o razumijevanju o saradnji dvije vanjskotrgovinske komore - navod ambasador Čengić.

Podsjeća da je  Indonezija podržala upis stećaka na Listu svjetske kulturne baštine kao i izbor Bosne i Hercegovine za člana Komiteta UNESCO-a za svjetsku baštinu te da je  Bosna i Hercegovina u istom periodu podržala izbor Indonezije za nestalnu članicu VS UN (2019-2020) i članicu Izvršnog odbora UNESCO-a (2017-2021).

Istovremeno je pojačan interes za saradnju u oblasti visokog obrazovanja, a raste interes za indonežanski jezik i kulturu.

- Indonezija ima registrovanih preko 2.000 visokoškolskih institucija svih nivoa. Ogromna većina ovih škola u privatnom je vlasništvu. Najpoznatiji javni univerzitet je Univerzitet Indonezija (UI) u Jakarti. Ambasada Bosne i Hercegovine u Jakarti inicirala je uspostavljanje saradnje UI sa Univerzitetom Sarajevo. Saradnja u oblasti kulture uglavnom odražava značaj koji svaka država pridaje ovom obliku povezivanja sa drugim državama i njihovim kulturnim tradicijama. Zahvaljujući programima indonežanske vlade, kao i inicijativama Ambasade Indonezije u Sarajevu, raste interes za indonežanski jezik, ali i kulturu Indonezije u cjelini. Već godinama Akademija scenskih umjetnosti u Sarajevu sarađuje sa sličnom institucijom u Bandungu zahvaljujući režiseru Faruku Lončareviću koji je u Indoneziju prvi put došao 2014. godine da uči jezik. Martin Franjić, magistar grafičke umjetnosti iz Viteza, tokom ovogodišnjeg tromjesečnog upoznavanja sa kulturnom baštinom Indonezije, usput je, mimo dnevnog programa, uradio 40 – tak crteža inspirisanih lokalnom tradicijom. Ovi su crteži privukli najviše pažnje na svečanosti povodom završetka ovog seminara na kome su učestvovali mladi umjetnici iz 44 zemlje sa svih kontinenata. Pohvale za svoj rad mladi umjetnik dobio je i od ministrice vanjskih poslova Retno Marsudi. Ambasada Bosne i Hercegovine u Jakarti organizovala je dva predavanja o stećcima, podržala je prijevod poezije Mehmedalije Maka Dizdara, kao i dvije izložbe fotografija bosanskohercegovačkih autora - rezimira ambasador Čengić rezultate saradnje dvije države.

Komentirajući nedavnu izjavu ambasadorice Indonezije u Bosni i Hercegovini  Amelie Achmad Yani  kako je Indonezija sa 169 država ostvarila saradnju u pogledu ukidanja viza za turistički boravak do 30 dana, uključujući i Bosnu i Hercegovinu, te kako je očekivanje da i za indonežanske turiste budu ukinute bosanskohercegovačke vize, ambasador Čengić ocjenjuje da obje države imaju podjednak interes u razvoju turizma.

-Bezvizni režim za naše turiste može se posmatrati i kao indonežansko slijeđenje odluke EU o viznim olakšicama za naše državljane. S druge strane EU zadržava vizni režim sa Indonezijom. Bosna i Hercegovina može slijediti politiku EU, a može napraviti i kompromis, pa donijeti istu ili sličnu odluku o viznim olakšicama za indonežanske državljane kakvu je donijela Republika Srbija. Donošenje kompromisne odluke sigurno bi višestruko uvećalo broj indonežanskih turista u Bosni i Hercegovini. Ta bi odluka u Jakarti bila vrlo dobro primljena - ocjenjuje ambasador Čengić.

Kao karijerni diplomata, ocijenio  je u razgovoru za Fenu i aktuelni kontekst  u vanjskoj politici koji više ne znači  davanje pomoći Bosni i Hercegovini, već partnerske relacije za koje se treba izboriti na ino tržištima, među investitorima i kroz diplomatsko lobiranje.

-Bosna i Hercegovina je s pravom bila subjekt međunarodne ekonomske pomoći. Ali svođenje diplomatskih aktivnosti isključivo na osiguravanje pomoći, čak i u vremenima kada je ona bila najpotrebnija, odražava pojednostavljen i samim tim nerealan pristup. Treba imati u vidu da su naše kompanije posljednjih 25 godina bar polovinu tog vremena bile okrenute unutrašnjem tržištu i potrebama rekonstrukcije. Danas su one jednako okrenute regionalnom i sve više globalnim tržištima. To je svakako povoljan razvoj, koji je ujedno i novi izazov za bosanskohercegovačku diplomatiju i njene obaveze prema promociji ekonomskih potencijala zemlje. Iskustvo sa Indonezijom pokazuje da potrebe i mogućnosti ekonomske saradnje uvijek postoje, bez obzira na međusobnu udaljenost ili neuporedivost veličine tržišta - kaže sagovornik.

Komentirajući uočljivi uspon ekonomske diplomatije susjednih država, u čemu Srbija prednjači, te pitanje koliko  Bosna i Hercegovina prati taj trend,  kaže da Vlada svake država ima svoje razloge za određivanje razvojnih i drugih prioriteta.

- Već duže vrijeme ekonomska diplomatija jedan je od trajnih prioriteta bosanskohercegovačke diplomatije. Sličan proces u Srbiji može samo doprinijeti jačanju ekonomske i svake druge stabilnosti i sigurnosti u regiji. Projekat izgradnje moderne cestovne veze između Beograda i Sarajeva pokazuje da ovi prioriteti mogu imati, osim takmičarske, i poželjno kvalitetnu partnersku dimenziju - kaže na kraju razgovora za Fenu ambasador Muhamed Čengić, koji je imenovan za ambasadora Bosne i Hercegovine u Indiji, sa nerezidentnim pokrivanjem Bangladeša, Sri Lanke i Nepala.

 

(FENA) F. F.

Vezane vijesti

U poplavama u Indoneziji 26 poginulih i najmanje šest nestalih

Potpisan Memorandum o razumijevanju između INOBiH i Norveške narodne pomoći

Goganović i Todorov o razvoju bilateralne vojne saradnje BiH i Bugarske

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo