Regija     | 30.09.2018. 09:33 |

Zvizdić poželio da Makedonci naprave izbor koji će značiti EU i NATO

FENA Hana Imamović

SARAJEVO, 30. septembra (FENA) - Predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić poželio je da građani Makedonije na današnjem referendumu naprave izbor koji će značiti EU i NATO budućnost.

- Siguran sam da ćete napraviti ispravan izbor, onaj koji će vam donijeti istinsku korist, stabilnost i prosperitet - naglasio je Zvizdić u poruci na Twitteru.

Građani Republike Makedonije danas izlaze na referendum koji bi mogao biti prvi veliki korak u trajnom rješenju dugogodišnjeg spora između Skoplja i Atine o imenu te bivše jugoslovenske republike.

Od građana se očekuje da odgovore na pitanje "Da li ste za članstvo u Evropskoj uniji i NATO-u, uz prihvatanje sporazuma o imenu između Makedonije i Grčke".

Organiziranje referenduma uslijedilo je nakon što su grčki i makedonski premijeri Aleksis Cipras i Zoran Zaev postigli, kako su brojni analitičari nazvali, historijski dogovor o imenu Makedonije, koja bi se trebala zvati Sjeverna Makedonija, a prema postignutom Sporazumu Makedonija zadržava identitet i jezik.

Spor među državama traje 27 godina, a posljednjih deset Makedonija je u "čekaonici" za nastavak puta ka članstvu u Evropskoj uniji i NATO-u, te je postizanje dogovora ocijenjeno kao dobar primjer u regiji da se i za teška politička pitanja može postići kompromis.

Prema biračkom spisku pravo da se na današnjem referendumu izjasni ima 1.806.337 građana Makedonije.

(FENA) F. F.

Vezane vijesti

Zvizdić uputio čestitku povodom Ramazanskog bajrama

Bećirović u Briselu razgovarao s predstavnicima udruženja bh. dijaspore

Zvizdić učestvuje u radu 148. skupštine Interparlamentarne unije

Promo

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana

Kampanja 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

M:tel: Telefoni na rate već od 5,29 KM!