Bosna i Hercegovina     | 29.09.2018. 18:13 |

Održana komemoracija Peteru Patschu

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 29. septembra (FENA) - Pored puta M-18, između naselja Vojkovići i Lukavica, danas je održan komemorativni skup kojim je odana počast slovačkom biciklisti Peteru Patschu, kojeg je na istom mjestu prije osam godina udario kamiona, nakon čega je pao u komu i preminuo.

Godinu nakon tragedije, njegova sunarodnjakinja Lenka Sukenikova, koja je bila prisutna u vrijeme nesreće, podigla mu je spomenik – „Ghost Bike“, u bijelo ofarban bicikl kako bi se zadržalo sjećanje na njega, saopćeno je iz Udruženja Giro di Sarajevo.

Prošle godine, pripadnici EUFOR-a iz Republike Slovačke odlučili su kroz dobrovoljne priloge prikupiti sredstva da se umjesto bicikla podigne spomen ploča, te su u tome i uspjeli.

 - Hvala svim mojim kolegama, ali i prijateljima iz Ambasade Republike Slovačke koji su pomogli ovaj plemeniti cilj. Nadam se da će ovaj spomenik u godinama koje slijede ukazivati na sigurnost u saobraćaju - istakao je inicijator akcije koji je za ovu priliku doputovao iz Slovačke Peter Šolgan.

Zajedno sa njim, po prvi put je mjesto gdje je nastradao Patsch posjetila i njegova supruga Zuzana Patsch. U emotivnom govoru, prisjetila se njegovoh vedrog duha i plemenite naravi.

 - Volio je život i uvijek je govorio da je zemlje najbolje upoznati na biciklu. Proputovao je cijeli svijet, a kada nije vozio, pomagao je djeci sa posebnim potrebama. Nadomak Sarajeva, glavnog grada zemlje za koju je čuo samo lijepe stvari, prekinut je njegov povratak kući sa putovanja u Egipat. Zadnje dane proveo je u Slovačkoj, operisali su ga najboli doktori, ali borbu za život je izgubio - kazala je Patschova, zahvalivši se svima na dolasku, a posebno Sukenikovoj, koja je na komemoraciju doputovala iz Škotske, gdje sada živi.

Skupu su prisustvovali i ambasador Republike Slovačke u BiH Martin Kačo, kao i predstavnici lokalne vlasti koja je pružila podršku izgradnji spomen-ploče.

Predstavnik biciklističkog kluba Zahorak, koji je preminuli Patsch osnovao i bio njegov predsjednik, na kraju je spomenik predao na održavanje udruženju Giro di Sarajevo, čiji članovi su davali podršku porodici i prijateljima nastradalog, te postavljanju „Ghost Bike“-a, navodi se u saopćenju.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'