FENA biznis     | 29.09.2018. 14:47 |

Islamske finansije su faktor stabilnosti u vremenu izazova

FENA Saopćenje

Islamske finansije su faktor stabilnosti u vremenu izazova

Sarajevo, 29. septembar/rujan 2018. – Sektor islamskog bankarstva uspijeva ostati snažna potpora zajednici u vremenu promjene paradigme, zaključeno je na današnjem panelu o temi “Islamske finansije: Faktor stabilnosti u vremenu izazova” održanom u okviru međunarodnog sajma halal industrije Sarajevo Halal Sajam (SHF) 2018.

Imovina islamskih banaka procijenjena je na oko dva triliona dolara, te su islamske finansije još uvijek niske u odnosu na konvencionalno finansijsko tržište. Pa ipak, prilagođavanje finansijskih instrumenata modernim trendovima moguće je ostvariti još veći domet islamskih finansija, složni su učesnici ovog panela.

Moderator panela “Islamske finansije: Faktor stabilnosti uvremenu izazova” bila je dr. Sofiza Azmi, izvršni direktor Cambridge IFA, konsultantske kuće za finansijske usluge koja se bavi razvojem i korištenjem moćnih najsavremenijih analitičkih alata za procjenu poslovnih podataka, makroekonomskih pokazatelja i razumijevanje trendova na tržištu.

Šukrija Ramić, Izvršni član BBI Shari'ah odbora predstavio je aktivnosti BBI Banke, jedine banke u okruženju koja od svog osnivanja 2000. godine  posluje prema konceptu islamskog bankarstva.

“U okruženju koje općenito slabo poznaje koncept islamskog bankarstva, BBI Banka se uspjela etablirati, biti prepoznata kao banka koja podržava rast i razvoj cijele zajednice te ostvariti kontinuiran rast od 2006. godine ”, rekao je Ramić, navodeći niz uspješno implementiranih programa i projekata koje je BBI banka pokrenula, a koji promoviraju koncept islamskog bankarstva i od kojih korist uživa cijela zajednica.

Mohamed Damak, globalni direktor islamskih finansija u S&P Global Ratings iz Ujedinjenih Arapskih Emirate, naveo je da je BiH mala, ali bitna karika u oblasti islamskog modela finansiranja.

“Veliki potencijal za rast ovog sektora je u zemljama poput BiH, integraciji islamske i halal industrije, kao i nove tehnologije i FinTech-a”, rekao je Damak.

Kako islamsko bankarstvo odolijeva izazovima u Republici Turskoj, govorio je Rusen Ahmet Albayrak, izvršni direktor Kuveyt Turk Participation Bank.

“Trenutno je peta kriza u Turskoj koju sam doživio u svom životu, a svakako ćemo prevazići i ovu. Izazov pred bankama je veliki, ali i dalje ostaje mnogo prostora, čak i za ostvarivanje profita”, rekao je

Albayrak, navodeći pritom važnost inkorporiranja digitalizacije i digitalnih trendova u oblast bankarstva u modernim vremenima.

Ulogu islamskih banaka u jačanju zajednice Mohammed Obaidullah, vodeći istraživački ekonomista Instituta za islamska istraživanja i obuku (članicu IsDB Grupacije) iz Saudijske Arabije, vidi u podršci projektima javno-privatnog partnerstva.

“Primijetite uspjeh podržanih javno-privatnih partnerstava u Turskoj, npr. u izgradnji javnih bolnica. U tom segmentu, islamsko bankarstvo bi moglo više pomoći ukoliko bi zakonska regulative bila    fleksibilnija”,  kazao je Obaidullah.

Prof.dr. Azra Zaimović sa Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu istaknula je da bi se postojeći usporeni rast islamskih finansija mogao prevazići realizacijom velikih infrastrukturnih projekata u manje razvijenim zemljama.

“Islamsko bankarstvo tradicionalno nudi proizvode koji štite njihove klijente. Međutim, u vremenu promjene paradigme prema blockchain tehnologijama, kriptovalutama, FinTech uslugama, koje su nove i relativno nepoznate klijentima, islamsko bankarstvo treba se prilagođavati tim savremenim tokovima”, rekao je Mohammed Ibraheem Khan, osnivač i izvršni direktor OneGram, Ujedinjeni Arapski Emirati.

SHF 2018 organiziraju Bosna Bank International (BBI) u saradnji sa Islamskom zajednicom u BiH i  Islamskom razvojnom bankom (IsDB) okupio je učesnike iz više od 40 zemalja, te oko 100 izlagača iz cijelog svijeta.   

Tokom tri dana trajanja SHF 2018   omogućeni su susreti regionalnih proizvođača halal proizvoda i pružalaca halal usluga iz Bosne i Hercegovine, Srbije, Hrvatske, Crne Gore, Slovenije, Makedonije i Albanije sa velikim kupcima i distributerima iz Evropske unije, Saudijske Arabije, Turske, Malezije, Bahreina, Libije i Ujedinjenih Arapskih Emirata.

 

Kontakt informacije:

Sarajevo Halal Fair (SHF) organized by Bosna Bank International d.d. Sarajevo

Address: Trg djece Sarajeva 1, 71000 Sarajevo, Bosnia and Herzegovina
Tel.: +387 (0)33 275-519, 275-508, 275-124  

E-mail: info@sarajevohalalfair.com  
Web: www.sarajevohalalfair.com

ZA KORIŠTENJE USLUGE FENA.BIZ KONTAKTIRAJTE MARKETING SLUŽBU: marketing@fena.ba.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Bosna Bank International se pridružila članstvu Filantropskog foruma

Dodijeljene stipendije djeci bez jednog ili oba roditelja iz BBI Fonda

BBI nastavlja širenje poslovne mreže u BiH

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana