Svijet     | 29.09.2018. 12:43 |

Pritužba ICJ-u protiv izmještanja američke ambasade u Jerusalem

FENA Internet

AMSTERDAM, 29. septembra (FENA) - Međunarodni sud pravde (ICJ) saopćio je da je primio pritužbu "države Palestine" protiv Sjedinjenih Država, u kojoj se navodi da izmještanje američke ambasade u Izraelu u Jeusalem krši međunarodne sporazume i da ona treba biti prebačena na drugu lokaciju.

ICJ, također poznat kao Svjetski sud, navodi u saopćenju kako Palestina tvrdi da Bečka konvencija o diplomatskim odnosima iz 1961. godine zahtijeva od zemalja da smještaju svoje ambasade na teritoriji zemlje domaćina. Iako Izrael vojno kontrolira Jerusalem, polaganje suvereniteta nad svetim gradom je osporeno. 

Američki predsjednik Donald Trump u decembru prošle godine je naredio da se američka ambasada u Izraelu izmjesti iz Tel Aviva u Jerusalem, a nova ambasada je otvorena u  maju.

u Palestinskoj pritužbi traži se od suda da "naredi Sjedinjenim Američkim Državama da povuku svoju diplomatsku misiju iz svetog grada Jerusalema”.

ICJ je sudska institucija Ujedinjih nacija za rješavanje sporova među zemljama. Palestinu je priznala Generalna skupština UN-a u 2012. kao državu s posmatračkim statusom, koja nema status članice, iako njenu državnost nisu priznali ni Izrael ni Sjedinjene Države. prenosi Reuters.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Vijeće ministara BiH odobrilo ulazak i boravak u BiH za tri državljana Palestine

Afrička unija pozvala svjetske sile da hitno nametnu mir i garantuju prava palestinskog naroda

Palestinski premijer podnio ostavku predsjedniku Abbasu

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo