Kultura     | 05.10.2018. 14:15 |

U Svrzinoj kući predstavljanje kataloga 'Avlije i bašče Svrzine kuće'

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 5. oktobra (FENA) - Katalog 'Avlije i bašče Svrzine kuće' Mustafe Arslanovića bit će predstavljen u subotu u Svrzinoj kući, a u tom djelu objedinjen je botanički svijet stare bosanske kuće s opisom i fotografijom.

Djelo će promovirati recenzentica Sabaheta Abadžić i hortikulturistkinja Berina Bečić, uz moderaciju književnice Indire Kučuk-Sorguč, a događaj će sevdalinkom oplemeniti Alma Subašić.

Katalog je nastao kao slijed aktivnosti vezanih za prezentaciju kulture stanovanja bošnjačkih gradskih porodica u njenom reprezentativnom primjeru Svrzinoj kući.

Slika stare bosanske kuće nije zaokružena ako joj se ne doda izgled avlije i bašče, odnosno vegetacija koja je davala onu finu završnu notu ambijentu i čar bosanskoj kući.

Iz Muzeja Sarajeva navode da je autor uspio prikupiti i u spomenutim avlijama i baštama uspješno uzgojiti veliki broj biljnih vrsta koje spadaju u tradicionalne biljke sarajevskih avlija i bašči…

- Autor je ujedno i autor fotografija biljnog materijala, koje su načinjene u autentičnom prostoru Svrzine kuće, te na taj način čitalac stiče i vizualnu sliku o svakoj navedenoj biljnoj vrsti – navodi se u recenziji Sabahete Abadžić, muzejske savjetnice.

Fotomonografski katalog Mustafe Arslanovića 'Avlije i bašče Svrzine kuće' bit će promoviran u Svrzinoj kući (Glođina 8) 6. oktobra, s početkom u 14 sati.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Despića kuća - Izložba koja svjedoči da su ljudi nekad bili sretniji

Zbog velikog interesa izložba "Profesori i učenici" otvorena do 15. januara

Naredna godina u znaku obilježavanja 70. godišnjice Muzeja Sarajeva

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta