Stranačke aktivnosti     | 28.09.2018. 12:56 |

Saopćenje za javnost SDPBiH

FENA Saopćenje

Predizborna kampanja za opšte izbore nikad nije ranije počela nego ove godine. Mnoge stranke su već i prije zvaničnog početka izborne kampanje započele bitku za glasove birača. To nas ne treba ni čuditi s obzirom na totalni neuspjeh aktuelne vladajuće koalicije koja preuranjenom kampanjom pokušava zamazati oči biračima i nadoknaditi zaostatak zbog lošeg izbora predsjedničkih kandidata.

U svoj toj žurbi na površinu izbijaju razlike između kandidiranih pretendenata na mjesto u Predsjedništvu, s jedne profesora doktora Denisa Bećirovića, s druge strane ostalih protukandidata. Te razlike su drastične i ponukan sam da iskažem svoje mišljenje. Ispred imena Denis Bećirović nisam slučajno stavio njegove titule, koje ga manje formalno, a više suštinski, distanciraju od njegovih glavnih rivala.

Denis Bećirović se u mojoj sveučilišnoj karijeri istakao kao jedan od najboljih studenata. Godinama sam ga pratio kao studenta, magistranta i doktoranta, a kasnije kao jednog od najangažiranijih i najistaknutijih političara najvišeg ranga. Prije nego što se aktivno uključio u politiku Denis je ostvario zavidne rezultate u sferi nauke. Autor je nekoliko knjiga koje je stručna kritika veoma pozitivno ocijenila. Ono što dodatno krasi Denisa i odvaja ga od suvremenih političara je činjenica da je sve o čemu govori i piše potkovano oficijelnim podacima iz provjerenih izvora.

Denis Bećirović na našoj političkoj sceni, a moglo bi se reći i šire, nema dostojnog pandana. Njegov znanstveni, društveno-politički i naglašeno aktivistički angažman već skoro dvije decenije ima simbiotički karakter. Njega, kao znanstvenika i političara karakterizira: mladost i zrelost, objektivnost, komunikativnost, kritičnost, progresivnost i nepomirljivost prema svima koji ne afirmiraju državu Bosnu i Hercegovinu. Sve nabrojano mu daje prednost nad svim kandidatima za Predsjedništvo BiH.

Svi oni koji sumnjaju u ono što sam naveo dokaze mogu naći ako učine minimalan napor da se informiraju o aktivnostima Denisa Bećirovića u najvišem zakonodavnom tijelu BiH. Njegova izlaganja u Parlamentu BiH, brojni zakonski projekti, kao i brojna pisma, intervjui, referati i izjave su zorna potvrda naprijed spomenutog. Nemoguće je (i nepotrebno) navesti sve to što je Denis uradio u posljednjoj deceniji, ali želio bih izdvojiti poneku njegovu aktivnosti kako biste se uvjerili u široki dijapazon kojima se Bećirović kao političar bavio. Izdvojio bih dosljedno afirmiranje historijskih datuma kao što su Dan nezavisnosti i Dan državnosti Bosne i Hercegovine koji su, nažalost iz godine u godinu bili negirani i odbacivani. Ne smijemo zaboraviti ni njegovu bespoštednu borba za odavanje počasti stradalim u genocidu kao i raskrinkavanje svih koji se nisu oslobodili od velikohrvatskih i velikosrpskih ideja.

Na kraju bih još spomenuo Denisovu predanu borbu za europeizaciju Bosne i Hercegovine, te članstvo u EU i NATO-u.

Ono prevalentno u svim aktivnostima je da su jasni i konkretni stavovi za koje se borio bili utemeljeni na neoborivim činjenicama u čemu se ogledala i ogleda istaknuta simbiotičnost Denisa Bećirovića – znanstvenika i političara. Sve to ga, kako je rečeno na početku, izdvaja od većine ostalih političara.

Siguran sam da moj glas za Denisa Bećirovića neće biti uzaludan - jer je to glas za pravedniju, sigurniju i ka budućnosti okrenutu Bosnu i Hercegovinu. Vjerujem prof. dr. Denisu Bećiroviću! 

Napomena: Fena se ograđuje od objavljenih informacija u ovoj rubrici i odgovornost za njihov sadržaj snose isključivo njihovi autori, odnosno pošiljatelji.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

SDP-Pozivamo sve političke činitelje da prihvate odluku visokog predstavnika kao pozitivan iskorak

Saopćenje za javnost SDPBiH

Saopćenje za javnost SDPBiH

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana