Bosna i Hercegovina     | 28.09.2018. 11:28 |

Predložen pritvor za tri osobe uhapšene u akciji 'Damar'

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 28. septembra (FENA) - Tužitelj Posebnog odjela za organizirani kriminal, gospodarski kriminal i korupciju Tužiteljstva BiH, nakon ispitivanja osumnjičenih, uputio je prema Sudu BiH prijedlog za određivanje mjere pritvora za tri osobe u trajanju od 30 dana.

Prijedlogom za određivanje mjere pritvora su obuhvaćeni osumnjičeni Simić Zoran, (1972) iz Austrije, nastanjen u Bijeljini, državljanin BiH i Srbije, Zirojević Momčilo, zv."Momo", (1960) iz Gacka, nastanjen u Bijeljini, državljanin BiH i Vukosavljević Milutin, zv."Majstor" (1961) iz Smederevske Palanke, državljanin Srbije.

Navedeni osumnjičeni uhapšeni su u akciji kodnog naziva "Damar", koju su po nalogu Tužiteljstva BiH na području Bijeljine i okoline proveli policijski djelatnici SIPA-e i MUP-a RS.

U akciji je otkrivena plantaža sa specijalnim klimatskim i tehničkim uvjetima za uzgoj opojne droge marihuana -"skunk", sa visokim odjelom opojne supstance THC.

Osumnjičeni su pod istragom i terete se da su kao organizirana kriminalna skupina, vršili uzgoj i proizvodnju opojne droge marihuana -"skunk", sa namjerom krijumčarenja opojne droge na ilegalno narko-tržište Republike Austrije, gdje se navedena opojna droga prodaje po cijeni od oko 3.400 eura po kilogramu.

U ovom predmetu je ostvarena značajna suradnja sa partnerskim agencijama Republike Austrije.

Osumnjičeni Simić Zoran, Zirojević Momčilo i Vukosavljević Milutin se terete za kazneno djelo organiziranog kriminala i neovlaštenog prometa opojnih droga.

Mjera pritvora predložena je zbog opasnosti od bjekstva osumnjičenih, opasnosti da bi boravkom na slobodi mogli ometati istragu, prikrivati dokaze i vršiti utjecaj na svjedoke ili saučesnike, te da bi mogli ponovo počiniti kazneno djelo ili dovršiti započeto.

Prijedlog za određivanje pritvora upućen je Sudu BiH, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

U Banjoj Luci realizovana akcija u brobi protiv međunarodnog vrbovanja radi prostitucije

Tužilaštvo BiH - Prijedlog pritvora za trojicu osumnjičenih za organizirani kriminal

Podignuta optužnica protiv stranog državljanina zbog krijumčarenja osoba državljana Turske

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'