Bosna i Hercegovina     | 27.09.2018. 19:04 |

Održana plenarna sjednica Ustavnog suda BiH

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 27. septembra (FENA) - Ustavni sud Bosne i Hercegovine je danas na plenarnoj sjednici odlučivao o jednom broju zahtjeva za ocjenu ustavnosti zakona i apelacija o navodnim povredama ljudskih prava i osnovnih sloboda, te o nekoliko prijedloga internih odluka.

U predmetu broj U 5/16 Ustavni sud je obavio raspravu o zahtjevu Borjane Krišto, druge zamjenice predsjedavajućeg Predstavničkog doma u vrijeme podnošenja zahtjeva, za ocjenu ustavnosti člana 109. st. 1. i 2. Zakona o krivičnom postupku BiH.

Podnositeljica zahtjeva smatra da su osporene odredbe, koje se odnose na preduzimanje prisilnog tretmana s ciljem prikupljanja dokaza, suprotne članu II/3.b) i f) Ustava Bosne i Hercegovine i čl. 3. i 8. Evropske konvencije jer ne preciziraju stepen do kojeg je prisilni medicinski zahvat neophodan za pribavljanje dokaza, opasnost po zdravlje osumnjičenog, način na koji je procedura zahvata provedena, fizički bol i psihičku patnju koju je zahvat prouzrokovao, te stepen ljekarskog nadzora koji je dostupan i učinke na zdravlje osumnjičenog.

Odluku u ovom predmetu Ustavni sud će donijeti na jednoj od narednih plenarnih sjednica.

Zahtjev Mladena Bosića, zamjenika predsjedavajuće Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine u vrijeme podnošenja zahtjeva, za ocjenu ustavnosti čl. 2. i 10. Ustava Posavskog kantona, čl. 1. i 8. Ustava Hercegovačko-neretvanskog kantona, čl. 3. i 9. Ustava Zeničko-dobojskog kantona, čl. 4. i 8. Ustava Bosansko-podrinjskog kantona i člana 10. Ustava Zapadnohercegovačkog kantona, Ustavni sud Bosne i Hercegovine je u Odluci broj U 8/18 odbacio kao nedopušten zbog nenadležnosti za odlučivanje.

Ustavni sud je u obrazloženju odluke, između ostalog, naveo da poštovanje principa konstitutivnosti naroda i principa nediskriminacije kao pitanja koje je i u nadležnosti entiteta Federacije BiH,  prije svega pokreće pitanje usklađenosti akata koji sadrže odredbe o ovom pitanju s ustavom entiteta, za koje je konačni autoritet ustavni sud entiteta.

Također, imajući u vidu relevantnu praksu entitetskog suda – Ustavnog suda FBiH, njegovu presudu od 16. maja 2018. godine, Ustavni sud Bosne i Hercegovine smatra da ne postoje ni okolnosti koje bi ukazale na to da entitetski ustavni sud, to jeste Ustavni sud FBiH, tumači i primjenjuje entitetski ustav suprotno Ustavu BiH.

Ustavni sud je također u predmetu broj U 12/18 odbacio zahtjev Općinskog suda u Sarajevu (sutkinje Jasmine Aljičević) za ocjenu kompatibilnosti Odluke Općinskog vijeća Trnovo o izmjenama i dopunama Odluke o uvođenju obaveze plaćanja naknade za korištenje gradskog građevinskog zemljišta broj 01-23-346/12 od 14. februara 2012. godine i Odluke Općinskog vijeća Trnovo o utvrđivanju cijena proizvodnje i distribucije vode broj 01-14-2522/13 od 1. oktobra 2013. godine zbog nenadležnosti za odlučivanje.

Sve odluke o zahtjevima za ocjenu ustavnosti i apelacijama usvojene na sjednici bit će dostavljene podnosiocima u roku od mjesec dana i objavljene na internetskoj stranici Ustavnog suda Bosne i Hercegovine – saopćeno je iz tog suda.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Ustavni sud BiH Zlatka M. Kneževića razriješio dužnosti na njegov zahtjev od 29. juna

Danas plenarna sjednica Ustavnog suda BiH

Plenarna sjednica Ustavnog suda BiH zakazana za 19. i 20. januar

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'