Svijet     | 27.09.2018. 16:54 |

Kiparski predsjednik apelovao na globalnu migracijsku politiku

FENA Internet

UJEDINJENE NACIJE, 27. septembra (FENA) - Čelnik mediteranskog otoka Kipra u četvrtak je kritikovao kratkoročne poteze na držanju migranata u prihvatnim centrima i zatražio je od svjetskih čelnika da umjesto toga rade na globalnoj migracijskoj strategiji.

Kiparski predsjednik Nicos Anastasiades uputio je taj apel u obraćanju Generalnoj skupštini UN-a, gdje su brojni čelnici govorili o izazovima masovnog priliva migranata.

Kiparski čelnik je izjavio da "umjesto da se suočavamo s korijenima uzroka koji vode do masovnog priliva migranata, mi se zavaravamo uspostavom prihvatnih centara u kojima se pritvaraju migranti". 

Pozvao je svjetske lidere da ostave po strani suprotstavljene interese i odustanu od političke ekspeditivnosti i suoče se s uzrocima koji su doveli do ovakve situacije bez presedana" kao što su glad i ratovi.

On je govorio u vrijeme dok je Evropska unija duboko podijeljena oko toga kako da se bavi migrantima koji dolaze iz Afrike i s Bliskog istoka tražeći azil ili bolji život, prenosi Associated Press.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Ukrajina ponovo apeloovala na savezničku pomoć u protivzračnoj odbrani

Kipar apeluje na odlučnu akciju EU u zaustavljanju dolaska sirijskih izbjeglica preko Libana

Kiparski predsjednik najavio udvostručenje napora za dostavu pomoći Gazi morskim koridorom

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta