Bosna i Hercegovina     | 27.09.2018. 16:01 |

BiH i Crna Gora za suzbijanje nelegalnog prijevoza putnika

FENA Saopćenje

BANJA LUKA, 27. septembra (FENA) - Između Bosne i Hercegovine i Crne Gore postoji 48 važećih redova vožnji, a bit će preduzete mjere na suzbijanju nelegalnog prijevoza, rečeno je u Banjoj Luci na sastanku mješovite komisije dvije zemlje za oblast saobraćaja.

-S ciljem rješavanja problema nelegalnog prijevoza i rada 'nacrno', dvije delegacije su saglasne da će vozilu registrovanom u drugoj državi zabraniti ulazak na svoju teritoriju, ukoliko obavlja prijevoz putnika, koji po svojim karakteristikama ima sve odlike javnog prijevoza, ako vozač u vozilu ne posjeduje odgovarajuće odobrenje za tu vrstu prijevoza – saopćeno je iz Ministarstva saobraćaja i veza RS-a, nakon dvodnevnog skupa u Banjoj Luci o prijevozu putnika i tereta u međunarodnom drumskom saobraćaju.

Također, kada je u pitanju prijevoz roba za/iz trećih zemalja dogovoreno je da se za 2019. godinu razmijeni kontigent dozvola za obavljanje ovog vida prijevoza u količini od 1.500 dozvola.

Delegacije BiH i Crne Gore razmijenile su informacije i statističke podatke o robnoj razmjeni između dvije države, te istakle opredjeljenje da kroz razvoj putničkog i teretnog transporta i turizma, unaprijede ekonomske odnose.

Šef delegacije BiH Zoran Andrić predstavio je web portal www.transportnedozvole.gov.ba, koji je  namijenjen prijevoznicima, vozačima, kontrolnim organima, kao i svim drugim subjektima koji traže pouzdane i tačne informacije za oblast međunarodnog i međuentitetskog drumskog prijevoza putnika i tereta.

Na ovom portalu se, između ostalog, mogu pronaći podaci o prijevoznicima koji su licencirani od Ministarstva komunikacija i transporta BiH, registri redova vožnji za autobuske linije (međunarodni, međuentitetski), pregledi izdatih dozvola za prijevoz tereta, važeći sporazumi, propisi, aktuelni obrasci i drugi podaci.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Na tržištu BiH opasni toksini pronađeni u raženom brašnu podrijetlom iz Litve

Izbori za Hrvatski sabor: Do 16.30 sati na izbore izašlo 28.003 birača u BiH

Crna Gora: Uhićena direktorica Agencije za sprječavanje korupcije?

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'