Bosna i Hercegovina     | 27.09.2018. 12:02 |

Besplatni mamografski pregledi dojke za žene u ZDK-u

FENA Vehid Begunić

ZENICA, 27. septembar (FENA) – Na inicijativu zastupnika u Skupštini Zeničko-dobojskog kantona (SZDK) pokrenuta je realizacija programa besplatnog mamografskog pregled, odnosno skrining karcinom dojke, kojeg u tom kantonu realiziraju lokalni domovi zdravlja i Kantonalna bolnica Zenica (KBZ).

- Projekt je pokrenut na cijelom području Kantona, a finansira ga Zavod zdravstvenog osiguranja ZDK-a. Ordinirajući doktori savjetuju, daju preporuke i informacije pacijenticama te ih upućuju u KBZ na mamografske preglede.

Ovo je preventivni program za ženske osobe starije od 50 godina, kod kojih, kao i kod svih ostalih žena, podižemo svijest o potrebi ranog pregleda i ranog otkrivanja karcinoma - istakla je danas na pres-konferenciji direktorica Doma zdravlja Zenica i zastupnica u SZK-a Selvedina Spahić- Sarajlić.

Predsjednica Udruženja građana „Život“ iz Zenice Suadeta Bobić najavila je kako će i oboljele te liječene žene od raka dojke, koje okuplja to udruženje, 30. septembra u Sarajevu sudjelovati na trci/šetnji „Race for the cure“.

- Osigurali smo, uz pomoć naših donatora, sedam autobusa i majice za sve učesnike. Osim naših članica, imamo prijavljen odlazak ukupno više od 360 učesnika za ovu trku- najavila je Bobić.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Udruženje 'Rubin' Hadžići - Besplatni mamografski pregledi u Tarčinu i Pazariću

U Goraždu održana trka 'Šetnja za ozdravljenje – Race for the Cure'

U Općini Foča u FBiH besplatni mamografski pregledi za 50 žena

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta