Svijet     | 27.09.2018. 09:16 |

Guterres: Klimatske promjene brže od nas zbog nedostatka liderstva

FENA Internet

NEW YORK, 27. septembra (FENA) - Generalni sekretar UN-a Antonio Guterresš naveo je nedostatak liderstva kao razlog što svijet nije uspio da donese teške odluke koje su neophodne kako bi se zaustavilo globalno zagrijevanje, upozoravajući da je ugrožen glavni cilj Pariškog sporazuma o klimi, prenosi AP.

On ješu govoru u UN-u pred svjetskim liderima okupljenim u N ew Yorku otvoreno poručio da će, ukoliko sadašnji nivoi emitiranja gasova koji izazivaju "efekat staklene bašte" ne budu promijenjeni do 2020. godine, biti nemoguće zadržati globalno zagrijevanje ispod 1,5 stepeni Celzijusa.

Taj cilj je postavljen u okviru sporazuma postignutog 2015. godine, ali UN navodi da su vlade u svijetu do sada odlučile da smanje emisije za trećinu od količine koja je potrebna.

"Zašto su klimatske promjene brže od nas? Jedini mogući odgovor jeste da nam i dalje nedostaje snažno liderstvo koje bi donosilo hrabre odluke potrebne kako bi se naše privrede i društva postavili na put privrednog rasta uz malu potrošnju uglja i otpornosti prema klimatskim promjenama", kazao je Guterres.

 

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Guterres upozorio na opasnost od širenja sukoba u Gazi

Generalni sekretar UN-a Guterres još jednom pozvao na 'trenutni humanitarni prekid vatre' u Gazi

Komšić s Guterresom: Zbog podjela u EU odluka o otvaranju pregovora na čekanju

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo