Magazin     | 27.09.2018. 09:28 |

Dogodilo se na današnji dan

FENA Cvita Kusić

MOSTAR, 27. rujna (FENA) - 

- 1590. Umro Papa Urban VII. koji je tu dužnost obavljao samo 13 dana i tako postao papa s najkraćim pontifikatom u povijesti. Unatoč tako kratkoj poziciji na čelu Vatikana, zapamćen je po prvoj zabrani pušenja u svijetu, koja se odnosila na područje unutar crkve.

- 1825. Prvom u svijetu javnom željezničkom prugom između Darlingtona i Stocktona, u sjeveroistočnoj Engleskoj, krenuo je vlak s prvom parnom lokomotivom, kojom je upravljao njen konstruktor George Stephenson.

- 1905. Rođen Vjekoslav Kaleb, hrvatski nastavnik, književnik i akademik. Objavio je 57 novela u brojnim zbirkama i 3 romana. Pisao je i filmske scenarije, reportaže, članke, prikaze i prevodio. Djela su mu prevedena na više europskih jezika.

- 1908. Iz tvornice u Detroitu izašao prvi primjerak Fordovog Modela T, prvog automobila proizvedenog na pokretnoj traci.

- 1973. UNESCO zajamčio kredit od 500 milijuna dolara za spas Venecije koja polagano tone.

- 1986. U prometnoj nesreći u Švedskoj poginuo Clifford Lee Burton, drugi basist grupe Metallica. Njegov život i tragična smrt inspirirali su pjesme mnogih sastava uključujući Megadeth i Primus.

- 2009. Umro kolumnista New York Timesa i dobitnik Pulitzerove nagrade William Safire, stručnjak za jezik i bivši pisac govora u Bijeloj kući.

- 2017. Umro Hugh Marston Hefner, američki izdavač, poznat kao osnivač, glavni urednik i glavni kreativni urednik Playboya.

(FENA) C. K.

Vezane vijesti

Dogodilo se na današnji dan

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo