Regija     | 26.09.2018. 17:09 |

Pravomoćna nova optužnica protiv ljubljanskog gradonačelnika

FENA Agencije

LJUBLJANA, 26. rujna (FENA) - Slovensko državno odvjetništvo potvrdilo je u srijedu da je odbijena žalba ljubljanskog gradonačelnika Zorana Jankovića na optužni prijedlog po kojemu je jedan od umiješanih u zloporabu javnih sredstava pri gradnji sportskog parka i stadiona Stožice.

Za kaznena djela zloupotrebe službenog položaja, prijevaru na štetu Europske unije, korištenje krive dokumentacije za odobravanje kredita, te uništavanje poslovne dokumentacije uz Jankovića je osumnjičeno još osam osoba, među njima i više njegovih suradnika iz gradskog poglavarstva, te nekadašnji ministar obrane Roman Jaklič koji je u vrijeme gradnje stadiona bio ravnatelj gradskog sportskog centra Tivoli.

Nova optužnica protiv Jankovića, nekadašnjeg direktora Mercatora koji je u politiku ušao 2010. od kada je gradonačelnik slovenske prijestolnice, te kandidata za premijera 2012., kad mu je za izbor nedostajalo nekoliko glasova, otežava njegovu situaciju na lokalnim izborima koji se održavaju 18. studenoga, a na kojima se ponovo namjerava kandidirati za gradonačelnika.

Jankovića i druge optužene tereti se da su 2010. s privatnim poduzećem Grep koje je investiralo u stadion i bilo partner grada u privatno-javnom partnerstvu potpisali ugovor o fiktivnom najmu parkirališta na stadionu, kako bi ta privatna tvrtka dobila dodatnih 50 milijuna eura kredita, te uz to općini Ljubljana osigurali sufinanciranje stadiona iz državnog proračuna i iz europskih fondova fiktivnom dokumentacijom.

Slučaj Stožice nije prva pravomoćna optužnica protiv Jankovića koji do sada nije bio sudski osuđen ni u jednom procesu, a često je predmet medijskih i političkih optužbi za korupciju i netransparentne poslove gradskih vlasti s poduzećima i bankama, prenosi Hina. 

Janković projekt Stožice smatra najvećim investicijskim uspjehom u Ljubljani u vrijeme svojih nekoliko mandata, posebno zato jer je dovršen 2010., u vrijeme gospodarske krize i smanjene kreditne aktivnosti banaka. Njegovi protivnici navode da je zbog njega više desetaka obrtnika i poduzeća koji su radili na gradnji stadiona propalo nakon stečaja tvrtke Grep koja je projekt vodila zajedno s Jankovićevom upravom i da se pokazalo kako je riječ o financijski neodrživom projektu jer je tijekom gradnje otpao njegov komercijalni dio iz kojega su se trebali otplaćivati uzeti krediti.

U sklopu kompleksa Stožice trebao se graditi i veliki trgovački centar, što je propalo nakon što je predviđeni investitor, srbijanska kompanija Delta Miroslava Miškovića odustala od ugovora po kojemu je u Stožice trebala uložiti 242,5 milijuna eura, čime je financijska konstrukcija pala u vodu. 

 

(FENA) I. B.

Vezane vijesti

Podignuta optužnica protiv državljanina Litvanije zbog krijumčarenja migranata

Salzburg bi mogao dobiti komunističkog gradonačelnika zbog ekstremno visokih troškova stanovanja

Podignuta optužnica za krijumčarenje oko 16 hiljada kutija cigareta

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'