Kultura     | 25.09.2018. 14:28 |

Otvorena Foto galerija u Centru kulture i mladih Općine Centar

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 25. septembra (FENA) - U Centru kulture i mladih - javne ustanove čiji je osnivač Općina Centar Sarajevo, danas je upriličena izložba posvećena Festivalu ulične umjetnosti čime je ujedno otvorena Foto galerija.

Uime domaćina prisutne je pozdravio vršilac dužnosti direktora ove javne ustanove Armin Omerović.

- Prije dvadeset dana ovo je bila prazna prostorija, a danas je poprimila sasvim drugačiji izgled uz nesebičnu podršku Općine Centar na čelu sa načelnikom Nedžadom Ajnadžićem. U našem Centru kulture i mladih djeluje 14 umjetničkih škola posvećenih najprije djeci i omladini. Želimo da ovaj centar postane prepoznatljiv, da bude mjesto susreta, ne samo u BiH, nego i u regiji - istakao je Omerović.

O izložbi i konceptu nove galerije govorili su direktor Festivala Aleš Kurt i art direktor Galerije Dženat Dreković, a gost je bio gitarista Boško Jović.

- Čim društvo i ekonomija dođe u krizu prve na udaru su institucije kulture i umjetnosti. Stoga je jako važno da otvaramo nova mjesta ili im vraćamo namjenu u bavljenju umjetnošću i kulturom. Ovaj projekat je realizovan u nevjerovatno kratkom roku i on je dokaz da kad ima volje moguće je uraditi dobre stvari. Fotografska umjetnost je u usponu svuda u svijetu, a ovo je dobar korak da i mi krenemo tim putem. Ova izložba je zapravo retrospektiva Festivala ulične umjetnosti autora koji je svojim djelima i angažmanom već odavno prisutan na svjetskoj fotografskoj sceni Dženata Drekovića, koji je ujedno i umjetnički rukvodilac Foto galerije Centra kulture i mladih - kazao je Kurt.

I Dreković se složio da je za ovakve projekte potrebna samo dobra volja.

- Ova galerija ne treba da bude samo sjedište umjetnosti, već mjesto susreta i druženja. Imamo puno galerija, ali nijedna nije striktno namijenjena fotografiji koja je u velikoj ekspanziji. Svi oni koji vole ovaj vid umjetnosti će ovdje uvijek biti dobrodošli - poručio je Dreković.

Foto galeriju je zvanično otvorila predsjedavajuća Općinskog vijeća Centar Karolina Karačić.

Rekonstrukciju prostora u kojom je smještena Foto galerija u cjelosti je finansirala Općina Centar.

Ključni ciljevi otvaranja galerije su organiziranje izložbi, kurseva, radionica i seminara; edukacija javnosti i unapređenje svijesti i percepcije javnosti i medija o ulozi i značaju fotografske umjetnosti; stvaranje kritičkog mišljenja kroz edukaciju teoretičara i kritičara fotografske umjetnosti; rad sa mladima; rad sa socijalno isključenim skupinama i podrška njihovoj inkluziji u društvo kroz fotografsko stvaralaštvo, saopćeno je iz Press službe Općine Centar Sarajevo. 

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Veći dio Sarajeva danas bez vodosnabdijevanja, cisterne sa pitkom vodom na lokalitetima MZ

Sutra veliki dio grada bez vodosnabdijevanja, cisterne sa pitkom vodom na lokalitetima MZ

Šetnja sarajevskih učenika povodom Međunarodnog dana borbe protiv vršnjačkog nasilja

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'