Bosna i Hercegovina     | 25.09.2018. 13:19 |

Seminar za učenike o sigurnosti u saobraćaju i na internetu (VIDEO)

FENA Sanda Hrkić

SARAJEVO, 25. septembra (FENA) - Kulturni centar Kralj Fahd Ambasade Kraljevine Saudijske Arabije u BiH u suradnji s Ministarstvom unutarnjih poslova KS i Fakultetom za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije (KKSS) UNSA i nevladinom organizacijom Global Analitika okupio je učenike osnovnih i srednjih škola na seminaru o temi 'Sigurnost u saobraćaju, Sigurnost na internetu i ekstremizam'.

Elmedina Džebo iz Jedinice za saobraćaj MUP-a KS učenicima je naglasila da kao sudionici u saobraćaju moraju poštivati saobraćajne propise i pravila kretanja, naročito tamo gdje nisu ili su nedovoljno obilježene staze za kretanje pješaka.

Upozorila ih je da ne koriste mobilne telefone dok se kreću cestom, naročito sa slušalicama jer tako ne mogu čuti zvukove upozorenja drugih sudionika u saobraćaju.   

Profesor Fakulteta za KKSS UNSA Predrag Puharić u izjavi novinarima kaže da djecu (naročito školskog uzrasta) mnogo zanima internet i društvene mreže, ali kad je već tako, važno je pomoći im da pravilno koriste suvremene tehnologije i upozoriti ih na potencijalne opasnosti koje im s tim u vezi prijete.

Tu je, kaže, značajna uloga i roditelja u smislu da na pravi način kod kuće instaliraju računare (ne dozvole sadržaje neprimjerene za njihov uzrast), kao i da im pojasne koji su pravi načini korištenja i zaštite.  

- Korištenje interneta i društvenih mreža nije moguće izbjeći, a kad je već tako treba iskoristiti najbolje od tehnologije i znati izbjeći neugodnosti - poručio je.

Direktor Kulturnog centra Kralj Fahd Mohammed Al Alshaykh naglašava da su u taj projekt uključeni učenici sedam škola, a za seminare su se odlučili zbog potrebu za edukacijom djece u tom segmentu. Ističe iskustvo tog centra u radu sa djecom poput tradicionalne ljetne škole u okviru koje ih educiraju ovladavanju raznim vještinama korisnim za život.

Pogledajte http://www.fena.ba/video/2176

Preuzmite https://drive.google.com/drive/folders/1TNMCbDs8YgHkQNPsNNa3Ra9DIncIlCRa?usp=sharing

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

U akciji 'Start II' slobode lišena dva muškarca

Ekspertni tim MUP-a KS: Upućena inicijativa za donošenje Zakona o probacijskoj službi FBiH

MUP KS - U Sarajevu na dvije lokacije oštećeni stakleni portali pekare 'Manja'

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom