Stranačke aktivnosti     | 25.09.2018. 08:10 |

Priopćenje za javnost HDZ-a BiH

FENA Saopćenje

Predizborni skup HDZ-a BiH i stranaka okupljenih oko Hrvatskog narodnog sabora, održan je danas u Hrvatskom domu u Bugojnu. Nazočne je pozdravio domaćin Igor Vrljić, predsjednik Općinskog odbora i predsjedatelj Općinskog vijeća Bugojno, koji je zahvalio brojnom izaslanstvu na dolasku, njegovim prethodnicima i utemeljiteljima, kao i svećenicima na podršci.

-Naš doprinos nemojte mjeriti kroz brojnost glasova jer se Bugojno teško može nositi sa sredinama gdje su Hrvati većina. Naš doprinos mjerite kroz očuvanje hrvatske tradicije i kulture, po radu i projektima kojima se trudimo poboljšati kvalitetu života, kroz djecu koja će i dalje nositi naše nošnje i igrati naše kolo sve dok se na ovom hrvatskom domu bude vijorila naša zastava hrvatskoga naroda, kazao je Vrljić.

-Jedino uz zajedništvo možemo ostati i opstati u Bugojnu, započeo je svoj govor general Ilija Nakić, nositelj liste za županijsku Skupštinu Srednjobosanske županije, te kazao, bili ste progonstvu ali ste se vratili premda se posljedice osjete i danas.

-U proteklom mandatu urađeno je puno, od zdravstva do promjena u ministarstvu unutarnjih poslova pa do infrastrukture. Kada sve zbrojimo najviše je odrađeno upravo tamo gdje su rukovodili naši dužnosnici, kazao je Nakić te najavio nastavak suradnje sa gospodarstvenicima sve u vidu bolje budućnosti i zadržavanja mladih na ovim prostorima.

I Nakić je kao i domaćin Vrljić podsjetio kako Hrvati Središnje Bosne neće odustati od potrage za nestalim bugojanskim Hrvatima, jer se istina mora saznati a odgovorni za zločine moraju odgovarati.

-Danas slavimo naše zajedništvo u ovome Domu koji je zasigurno ponos Bugojna, na jedan simboličan način pokazuje tu sliku hrvatskog naroda u Bugojnu, i ponosno i ustrajno i dostojanstveno prkosi svim vremenima i turbulencijama kao i naša crkva sv. Ante, spomenik na groblju, spomenik u Kandiji, dom u kandiji, sve ono što ste do sada radili i čestitam na ustrajnosti koju ste pokazali do sada da pokažete da u vašem Bugojnom se može lijepo živjeti kao dio ukupnog hrvatskog naroda, naglasio je u svome govoru, Marinko Čavara, predsjednik Federacije i nositelj liste za Zastupnički dom Parlamenta Federacije BiH ispred Srednjobosanske županije,

-Vi živite ovdje u Bugojnu, prošli ste teška vremena rata, progonstva, povratka, zastrašivanja, atentata i šta sve ne još. I uvijek kad dođem u Bugojno sjetim se onih ljudi koje sam upoznao poslije rata. I uvijek jedan doživljaj kako je na visokoj razini bilo to bugojansko društvo prije rata i kako je netko to želio srušiti svojim kvaziidejama za neku samo državu, za samo jedne, naglasio je Čavara.

-Kada pogledate trenutni sastav Zastupničkog doma PS BiH, HDZ BiH je sa brojem ruku koje ima teško mogao ishoditi neku odluku bez dodatnog lobiranja. Međutim, koristili smo maksimalno radna tijela i povjerenstva kao priliku da ipak nešto kažemo u korist našeg naroda, kazao je Nikola Lovrinović predsjedatelj Kluba Hrvata u ovome mandatu i nositelj liste HDZ-a BiH i HNS-a za Zastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH.

Lovrinović se na jedan šaljiv i pomalo sarkastičan način zahvalio svim bošnjačkim strankama a posebno njihovim predstavnicima u Bugojnu na svoj ljubavi koju su pokazali prema hrvatskom narodu iz kojega su pokušali prograni HDZ BiH. Tako su tisuće hrvatskih branitelja ostavili bez prava, izostavili Hrvate iz projekata namijenjenih povratnicima, odbili pružiti pomoć u pronalasku nestalih, odbili pomoći u pronalasku odgovornih za ubojstva povratnika itd.

-Nakon svega toga, pomislili su da su posao u Središnjoj Bosni završili pa sad bacaju pogleda na južnije županije, no bezuspješno jer jedini legitimni izraz volje hrvatskih birača bit će izbor Dragana Čovića za hrvatskog člana Predsjedništva a oni evo neka pokažu drugog kojega će hrvatski narod izabrati. To je nemoguće, zaključio je Lovrinović.

Hrvatski član Predsjedništva BiH, predsjednik HDZ-a BiH i HNS-a dr. Dragan Čović danas je Bugojnu, uz predizboni skup čestitao i obljetnicu osnutka stranke.

-Čestitam 28. rođendan Hrvatske demokratske zajednice i svima vama, koji jeste utemeljitelji, ukazati zahvalnost na mudrosti i odlučnosti što ste u ona teška vremena znali prepoznati politički trenutak i pokrenuti jedan veliki projekt za dobrobit hrvatskog naroda, koji je uz sve probleme i iskušenja očuvao našu opstojnost, a u konačnici i opstojnost Bosne i Hercegovine, naglasio je dr. Čović.

-Imao sam prigodu danas prezentirati program HDZ-a i HNS-a BiH europskim veleposlanicima i svih sedam točaka. Usvojili smo kodeks uljudnog ponašanja kakav priliči hrvatskom narodu, predvodniku svih politika u BiH, a osobito stožernoj stranci hrvatskog naroda. Time želimo iskazati sve što osjećamo na primjeren način, ne baveći se drugima, a u tome je naša veličina. Zbog toga ćemo se i dalje držati svog dostojanstva i na taj način poslati poruke svima onima koji žele da ih čuju, a vjerujte puno se više danas bave našim porukama, nego što su to prije činili, naglasio je.

-I danas je jedno od pitanja bilo što nam znači ovo zajedništvo. Pokušavamo kroz Hrvatski narodni sabor okupiti sve što diše hrvatsku Bosnu i Hercegovinu, sve što diše Republku Hrvatsku i zajedno brinuti o budućnosti BiH. Želimo voditi jednu modernu reorganizaciju BiH kao europske zemlje, te do kraja zaštititi poziciju hrvatskog naroda u ovoj zemlji, a osobito u dijelovima gdje smo najmalobrojniji. Jedna od takvih sredina je i Bugojno.

Pokazali smo da smo jedini koji predvode sve pozitivno u BiH. Jasno smo pokazali, kroz sve naše dosadašnje susrete, a koji su predočeni i u knjizi "Iznad crte - moja vizija europske Bosne i Hercegovine", da želimo sebi dobro, a kroz sebe i svakom drugom žitelju ove zemlje, naglasio je hrvatski član Predsjedništva BiH.

-To vrlo jasno govori tko smo, koliko smo autohtono u tom narodu ovdje, ničija dijaspora i želimo sebi dobro i kroz sebe svakom drugome dobro u BiH. I naravno rekao sam zajdništvo upravo sa našim prijateljima, Bošnjacima i Srbima. Ponekad kažem zajedno gradimo jer sve što u našem onom programu piše da nam bude bolje ne možemo sami donjeti, ne možemo ništa sami uraditi, naglasio je.

-Izađite i glasajte prema svom uvjerenju tko vas zastupa tko razmišlja pozitivno i to bi onda bila jedna poruka onima koji nisu željeli prihvatiti promjene Izbornog zakona da bi mi samo mogli birati svoje legitimne predstavnike. Zajedništvo sa svima onima koji žele dobro čovjeku. Evo to je ono što mi zagovaramo i zbog toga mi je drago da smo predvodnici jedne demografske, katoličke, uljudbene, pučke politike jer smo i pripadnici Europske pučke stranke i u svom profilu, možemo kazati, volimo svoje, poštujemo i cijenimo druge i drugačije. Ono što čeka nas u ovih 15 dana je veliko iskušenje, poručio je predsjednik Čović.
Ja sam uvjeren da HDZ, da HNS koji zajedno s nama ovaj put izlazi na izbore, osigurat će dominantnu većinu, ne samo za hrvatskog predstavnika Hrvata nego i dominantnu većinu kada su u pitanju županijske skupštine jer nas ima jednako tako na entitetskoj razini tako da nećemo dvoumiti oko toga hoće li u Domu naroda biti legitimni predstavnici i tko će predlagati budućeg predsjednika Federacije, jer predsjednik Federacije je nositelj izvršne vlasti u mašem entitetu.

Ja sam siguran da nam to legitimno predstavljanje neće nitko nikada pokloniti kao što nam nikada nitko nije ništa poklonio.
Zbog toga tebi dragi Igore odgovor 27. srpnja doći ćemo mi svi zajedno u mnogo većem broju ovdje da posvetimo pažnju onima koje još tražimo, onima čijim se sjenama klanjamo, onima koji su mnogo više dali mego što mi svi možemo dati koji smo nazočni ovdje. Zbog toga i ne sumnjaj da ćemo biti opterećeni da li vaš apsolutni izlazak znači neku našu obvezu posebnu ili manju obvezu prema vama Bugojancima ovdje i kada je u pitanju županija i entitet i država, poručio je predsjednik Čović.

Birat ćemo se upravo prema ovom skupu, prema srcu koje ste nam dali, prema obvezi koju nam stvarate i to će značiti da neće moći bilo tko tko bude u vladati ovdje zajedno s vama, uvažavat ćemo se legitimnost predstavnika druga dva naroda, odlučivati o hrvatskom narodu zajedno s vama. I zbog toga velika obitelj HNS-a i HDZ-a ima svoju posebnu vrijednost u vašem grad, zaključio je dr. Čović

Predizbornom skupu prethodio je obilazak gradilišta Vrbaski most koji je prema riječima domaćina, dokaz kontinuiteta politike Hrvatske demokratske zajednice te posjet Crkvi sv. Ante Padovanskog gdje je izaslanstvo dočekao vlč. fra Hrvoje Radić. Kao zahvalu za pomoć i podršku hrvatskom članu Predsjedništva BiH dr. Čoviću i predsjedniku Federacije Čavari uručene su zahvalnice predstavnika HKD-a Napredak Bugojno.

Napomena: Fena se ograđuje od objavljenih informacija u ovoj rubrici i odgovornost za njihov sadržaj snose isključivo njihovi autori, odnosno pošiljatelji.

(FENA) R. G.

Vezane vijesti

U ponedjeljak sjednica Predsjedništva HDZ-a BiH

Priopćenje za javnost HDZ-a BiH

Priopćenje za javnost HDZ-a BiH

Promo

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana